Gerçi ben eski arşivimden Barış Manço'ya sorulan şarkıların hikayelerini yazayım... Eğer gerekli görülürse konu olarakda açabilirim.
Şarkıların Hikayeleri
Domates biber patlıcan'da ise tabii ki ironi ile yaklaşıyorum olaya. 16 yaşındaki genç iki çiftin tam aşkı yakalamışken sokaktan geçen münasebetsiz bir satıcıyla hayallerinin yıkılmasını anlattım.O düşlerin çökmesi on saniyelik bi olaydır ve şarkı yapmak yeterli zaten. Satıcının sesiyle düya kararmıştır. Delikanlı artık annesinin verdiği domates salçasını yerken bile kızı düşünecektir. Böyle bir şey olurmu diyeceksiniz. Olur veya olmaz. Ben olacağını düşünerek bundan bir takım fantaziler üreten bir insanım.
--------------------------------------------------------------------------------
ARKADAŞIM EŞŞEK
Arkadaşım eşşek derken orda ironi yapmak istemiyordum. O sadece pastoral bir şarkı..
--------------------------------------------------------------------------------
KOL DÜĞMELERİ & ESKİ BİR FİNCAN
Daha önceki yılarda müziğe döktüğüm "Kol Düğmeleri" ve "Eski Bir Fincan" da anlık olan besteler .Sanırım kalkışta şöyle bi yere dayanıyor. On saiyelik olaylar bile çok önemlidir. Yeterki insanı ilgilendirsin. İnsan benim birinci malzemem. Parçalarımın özel olarak yaşanmış öyküsü yokç
Bugun iki milyon satan kaseti seneye kimse hatırlamaz , ama benim "Kol Düğmeleri" adlı şarkım hala dinleniyor.
30 sene önce söylüyordum, bugunde sölüyorum , yıllarcada söylerim. Aynı şarkıyı değiştirmeden söyldeiğime göre ben o gün doğruyu söylemişim, bunu kanıtladım.
AYI
Kimse üzerine alınmasın. 10 sene önce "Arkadaşım Eşşek" te , 20 sene önce "İşte Hendek İşte Deve" de neyi anlatmışsam, aynı şeyler var. Ben hayvanları severim. Ancak ayı dört ayaklı da olur iki ayaklıda . Eşek ve Deve iki ayak üstüne duramazlar, ayı ara sıra iki ayak üstüne kalkar.Arada nüans vardır.O zaman bir takım kuşkular doğuyur.Habire "Barış ayakta yürüyen ayılardanmı bahsediyor?" kuşkusu var. Ben bir babanın çocuklarını pikniğe götürüşünü anlatıyorum.
Yarası olan gocunur. Ben söyleyeceğimi söyledim. artık bundan bir mana çıkartılmak istenirse çıkarılır.Benim bütün şarkılarımda iki mana vardır. Bir şeyi anlatırken başka bir şey daha anlatırım. Herkes kendine göre yorumlar.
HEMŞERİM MEMLEKET NİRE
"Hemşerim Memleket Nire" de insanların dünyayı bölme çabaları içinde , birbirlerine kötü davranmaları anlatılıyor.Herkes birbirine kapısını kapatıyor ,bir tas çorbayı , bir merhabayı esirgiyor. Yabancı ülkelerde pasaportunuza göre muamele görüyorsunuz .
Oradaki insanların insan olma vasıfları bir tafa bırakılıp, ait oldukları yerler öne çıkabilir. Şarkıdan çok anlam çıkarılabilir.
Etnik gruplarda örnek alınabilir, dünya yüzündeki şanslı , şansız ülkelerde. Konu yaşayan canlı türlerinin birbirini sürekli ayırması, katogorilere sokması. Şarkımda bunları gündeme getirip eleştiriyorum. İnsan olduğumuzu unutmayalım.
Harplerde , örneğin İran - Irak savaşında iki müslüman ülke birbirini vurdu. Geride kalanları Ayşe'yi Fatma'yı onların geride kalan çocuklarını kimse düşünmedi, unutup gittiler.
SÖYLE ZALIM SULTAN
Benim Uşak ( Aşıklar ) makamı düzeninde seslendirdiğim parçalardan birisi. Aslında böyle bir kıyaslamaya gerek yok ama " Hal Hal" gibi daha çok halka dönük bir çalışma diyebilriz. Murat Uysalefe adında genç ve yetenekli bir besteci arkadaşıma ait olan parçada , seven insanın sevgisi uğruna herşeyi yapabileceği anlatılıyor.
BUGÜN BAYRAM
Bunu dinleynler sözlerin ve melodinin kulakta kalıcı ve basit olması açısından daha çok çocuklara dönük olduğunu söylüyorlar. Zaten parçada da özne çocuklar ouyor. "Arkadaşım Eşşek" le çocukların fetheden benden böyle bir bestedaha beklediklerini hissediyorum. Parça neşeli geçmesi gereken bi bayramı anlatıyorsada , aslından derin bir hüzün taşıyor.Karısı ölmüş bir baba , bayram günü çocuklarını tertemiz giydiriyor, onlara kır çiçekleri toplatıyor ve yola çıkılıyor.
Gidilen yer mezarlıktır, ziyaret edilen ise artık gökyüzünde meleklerle birlikte çocukları için ağlayan anne...
DÖRT KAPI
İşte bu parçada benim Tasavvufi yüzümü görebilsiniz. "Halil İbrahim Sofrası" ile daldığım bu yolda tekkeye dönük en gelişmiş eserimi verdim. Acaba bu parçamı nasıl bulacaklar? Tasavvuf felsefesine göre "İnsan-ı Kamil" (olgun insan) ya da ermiş olabilmek için geçilmesi gereken dört kapı vardır. Ben de dört kapıyı anlatmaya çalıştım.
YOU AND I
İki çocuğun birbirine olan aşkları anlatılıyor. Oyun oynadıkları dönemlerden beri birbiine aşık olan bu iki çocuk , sevginin sonsuz olduğunu kanıtlıyorlar.
GİBİ GİBİ
İşte "bela" bir parça . Çekingen erkekler bu parça ile kur yapacaklar beğendikleri kızlara. Bence "24 Ayar Manço" plağın lokomotif parçası "Gibi Gibi"...
LAHBURGER
işte Türkiye'nin bugünkü durumu. Bir yandan doğu kültürüyle bezenmiş lahmacuncular, öte yandan korkunç batılı Hamburgerciler , sonunda ortaya iki kültürün karışımından oluşan bir sentez Yani adıyla sanıyla "Lahburger"
ABBAS YOLCU
Gençler için bir şarkı . Ölüm kolay ama yaşamak zor , o halde yaşarken bür şeyler yapmalı. Bir şeyler üretmeli çağrısında bulunuyor...