ŞArkıların Hikayeleri - Merak edenlere !!!

Barış Manço'nun eserlerini, nasıl değerlendirildiklerini ve sanatsal tüm çalışmalarını tartışabileceğiniz forum.

Moderatörler: barışhayranı, Mod

Kullanıcı avatarı
harlemci
İHRAÇ EDİLMİŞTİR

ŞArkıların Hikayeleri - Merak edenlere !!!

Mesajgönderen harlemci » Sal Ağu 30, 2005 16:03 pm

Nane limondan şarkı

Barış Manço Belçika’da okurken ‘‘Healt food’’ denilen şifalı otlara da merak sardı. 70'li yılların sonuna doğru hastalanan ünlü sanatçı o günleri şöyle anlatmıştı:

‘‘Bir tür karaciğer kanserine yakalanmıştım. Beni çok uğraştırdı. Bunu tedavi etmek için sürekli şifalı otlar kulladım. Tarih boyunca bu otlar şifa dağıtmış, ben de çok yararını gördüm.’’

Ve sonra da bitkilerle ilgili bir de şarkı yaptı, dillerden düşmeyen: ‘‘Nane Limon Kabuğu’’.

Nane Limon Kabuğu

Eski adamlar doğruyu söylemiş

Bir çiçekle bahar olmaz

Kişi kendin bilip sağa sola sormalı

Can pazarı bu, oyun olmaz

Zürafanın düşkünü

Beyaz giyer kış günü

Sonunda şifayı bulup da şaşırınca

Bana gel, beni dinle, iyi yaz

Defteri kalemi al, iyi yaz

Nane limon kabuğu bir güzel kaynasın

İçine hatmi çiçeği, biraz çörek otu katasın

Hatta biraz tarçın, bir tutam zencefil

Bin derde deva geliyor, biraz sabret güzelim

Hapşu, çok yaşa, sen de gör, rahat, iyi yaşa

Sen tedbirini al, önünü kış tut

Bırak yine de yaz gelsin

Çoğu zaman da hesap çarşıya uymaz

Sonra dizini döversin

Barış iğneyi kendine batırır

Çuvaldızı başkasına

Bol keseden aklı ona buna dağıtır

Darısı kendi başına.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Arşivi

Resim
En son harlemci tarafından Sal Ağu 30, 2005 18:07 pm tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
mitran
Forum Duayeni
Forum Duayeni
Konum: Öyle bir yerdenim ki; yaprak döker bir yanım, bir yanım bahar bahçe

Mesajgönderen mitran » Sal Ağu 30, 2005 16:40 pm

rahmetli hep hastalıklarla uğraşmış. gerçektende şifalı otlar normal ilaçlardan daha faydalı yan etkileri yok. zaten ilaçlar, antibiyotikler falan hep doğal otlardan yapılıyomuş

Kullanıcı avatarı
harlemci
İHRAÇ EDİLMİŞTİR

Mesajgönderen harlemci » Sal Ağu 30, 2005 17:41 pm

Tabi ki, aslında alternatif tıp herşeye çare çünkü, normal bilimin çaresiz kaldığı yerden alternatip tıp giriyor. Buda topraktan geldi insan teorisini doğruluyor.

7 den 77 ye
İHRAÇ EDİLMİŞTİR
İletişim:

Mesajgönderen 7 den 77 ye » Sal Ağu 30, 2005 17:50 pm

Acaba başka BM şarkılarının da hikayelerini yazar mısın?
KENDİ İSTEĞİ ÜZERİNE İHRAÇ EDİLEN ÜYE

Kullanıcı avatarı
harlemci
İHRAÇ EDİLMİŞTİR

Mesajgönderen harlemci » Sal Ağu 30, 2005 18:03 pm

Gerçi ben eski arşivimden Barış Manço'ya sorulan şarkıların hikayelerini yazayım... Eğer gerekli görülürse konu olarakda açabilirim.

Resim

Şarkıların Hikayeleri

Domates biber patlıcan'da ise tabii ki ironi ile yaklaşıyorum olaya. 16 yaşındaki genç iki çiftin tam aşkı yakalamışken sokaktan geçen münasebetsiz bir satıcıyla hayallerinin yıkılmasını anlattım.O düşlerin çökmesi on saniyelik bi olaydır ve şarkı yapmak yeterli zaten. Satıcının sesiyle düya kararmıştır. Delikanlı artık annesinin verdiği domates salçasını yerken bile kızı düşünecektir. Böyle bir şey olurmu diyeceksiniz. Olur veya olmaz. Ben olacağını düşünerek bundan bir takım fantaziler üreten bir insanım.

--------------------------------------------------------------------------------

ARKADAŞIM EŞŞEK

Arkadaşım eşşek derken orda ironi yapmak istemiyordum. O sadece pastoral bir şarkı..

--------------------------------------------------------------------------------

KOL DÜĞMELERİ & ESKİ BİR FİNCAN

Daha önceki yılarda müziğe döktüğüm "Kol Düğmeleri" ve "Eski Bir Fincan" da anlık olan besteler .Sanırım kalkışta şöyle bi yere dayanıyor. On saiyelik olaylar bile çok önemlidir. Yeterki insanı ilgilendirsin. İnsan benim birinci malzemem. Parçalarımın özel olarak yaşanmış öyküsü yokç

Bugun iki milyon satan kaseti seneye kimse hatırlamaz , ama benim "Kol Düğmeleri" adlı şarkım hala dinleniyor.

30 sene önce söylüyordum, bugunde sölüyorum , yıllarcada söylerim. Aynı şarkıyı değiştirmeden söyldeiğime göre ben o gün doğruyu söylemişim, bunu kanıtladım.

AYI
Kimse üzerine alınmasın. 10 sene önce "Arkadaşım Eşşek" te , 20 sene önce "İşte Hendek İşte Deve" de neyi anlatmışsam, aynı şeyler var. Ben hayvanları severim. Ancak ayı dört ayaklı da olur iki ayaklıda . Eşek ve Deve iki ayak üstüne duramazlar, ayı ara sıra iki ayak üstüne kalkar.Arada nüans vardır.O zaman bir takım kuşkular doğuyur.Habire "Barış ayakta yürüyen ayılardanmı bahsediyor?" kuşkusu var. Ben bir babanın çocuklarını pikniğe götürüşünü anlatıyorum.

Yarası olan gocunur. Ben söyleyeceğimi söyledim. artık bundan bir mana çıkartılmak istenirse çıkarılır.Benim bütün şarkılarımda iki mana vardır. Bir şeyi anlatırken başka bir şey daha anlatırım. Herkes kendine göre yorumlar.

HEMŞERİM MEMLEKET NİRE
"Hemşerim Memleket Nire" de insanların dünyayı bölme çabaları içinde , birbirlerine kötü davranmaları anlatılıyor.Herkes birbirine kapısını kapatıyor ,bir tas çorbayı , bir merhabayı esirgiyor. Yabancı ülkelerde pasaportunuza göre muamele görüyorsunuz .

Oradaki insanların insan olma vasıfları bir tafa bırakılıp, ait oldukları yerler öne çıkabilir. Şarkıdan çok anlam çıkarılabilir.

Etnik gruplarda örnek alınabilir, dünya yüzündeki şanslı , şansız ülkelerde. Konu yaşayan canlı türlerinin birbirini sürekli ayırması, katogorilere sokması. Şarkımda bunları gündeme getirip eleştiriyorum. İnsan olduğumuzu unutmayalım.

Harplerde , örneğin İran - Irak savaşında iki müslüman ülke birbirini vurdu. Geride kalanları Ayşe'yi Fatma'yı onların geride kalan çocuklarını kimse düşünmedi, unutup gittiler.

SÖYLE ZALIM SULTAN

Benim Uşak ( Aşıklar ) makamı düzeninde seslendirdiğim parçalardan birisi. Aslında böyle bir kıyaslamaya gerek yok ama " Hal Hal" gibi daha çok halka dönük bir çalışma diyebilriz. Murat Uysalefe adında genç ve yetenekli bir besteci arkadaşıma ait olan parçada , seven insanın sevgisi uğruna herşeyi yapabileceği anlatılıyor.

BUGÜN BAYRAM
Bunu dinleynler sözlerin ve melodinin kulakta kalıcı ve basit olması açısından daha çok çocuklara dönük olduğunu söylüyorlar. Zaten parçada da özne çocuklar ouyor. "Arkadaşım Eşşek" le çocukların fetheden benden böyle bir bestedaha beklediklerini hissediyorum. Parça neşeli geçmesi gereken bi bayramı anlatıyorsada , aslından derin bir hüzün taşıyor.Karısı ölmüş bir baba , bayram günü çocuklarını tertemiz giydiriyor, onlara kır çiçekleri toplatıyor ve yola çıkılıyor.

Gidilen yer mezarlıktır, ziyaret edilen ise artık gökyüzünde meleklerle birlikte çocukları için ağlayan anne...

DÖRT KAPI

İşte bu parçada benim Tasavvufi yüzümü görebilsiniz. "Halil İbrahim Sofrası" ile daldığım bu yolda tekkeye dönük en gelişmiş eserimi verdim. Acaba bu parçamı nasıl bulacaklar? Tasavvuf felsefesine göre "İnsan-ı Kamil" (olgun insan) ya da ermiş olabilmek için geçilmesi gereken dört kapı vardır. Ben de dört kapıyı anlatmaya çalıştım.

YOU AND I

İki çocuğun birbirine olan aşkları anlatılıyor. Oyun oynadıkları dönemlerden beri birbiine aşık olan bu iki çocuk , sevginin sonsuz olduğunu kanıtlıyorlar.

GİBİ GİBİ

İşte "bela" bir parça . Çekingen erkekler bu parça ile kur yapacaklar beğendikleri kızlara. Bence "24 Ayar Manço" plağın lokomotif parçası "Gibi Gibi"...

LAHBURGER

işte Türkiye'nin bugünkü durumu. Bir yandan doğu kültürüyle bezenmiş lahmacuncular, öte yandan korkunç batılı Hamburgerciler , sonunda ortaya iki kültürün karışımından oluşan bir sentez Yani adıyla sanıyla "Lahburger"

ABBAS YOLCU
Gençler için bir şarkı . Ölüm kolay ama yaşamak zor , o halde yaşarken bür şeyler yapmalı. Bir şeyler üretmeli çağrısında bulunuyor...

Resim

Kullanıcı avatarı
mitran
Forum Duayeni
Forum Duayeni
Konum: Öyle bir yerdenim ki; yaprak döker bir yanım, bir yanım bahar bahçe

Mesajgönderen mitran » Çrş Ağu 31, 2005 02:18 am

allah razı olsun

Kullanıcı avatarı
BARIS KIZMAZ
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Mesajgönderen BARIS KIZMAZ » Cmt Eyl 03, 2005 11:33 am

AÇIKLAMALARIN İÇİN ÇOK SAĞOL. DOMATES BİBER ŞARKISI İÇİN YAPTIĞIN AÇIKLAMANIN SONUNA KADAR ARKASINDAYIM. ÇÜNKÜ BENDE ÖYLE HAYAL ETMİŞTİM.
DOMATES BİBER ŞARKISININ KLİBİNİ BİZLERE ULAŞTIRIRSANIZ SEVİNİRİZ.

Kullanıcı avatarı
All Soul's Night
Rekortmen Üye
Rekortmen Üye

Mesajgönderen All Soul's Night » Cmt Eyl 03, 2005 20:22 pm

Eline, emeğine sağlık...

Kullanıcı avatarı
basak
Üst Düzey Üye
Üst Düzey Üye

Mesajgönderen basak » Cmt Eyl 03, 2005 22:15 pm

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ellerinize sağlık.

Kullanıcı avatarı
ALİ ÖZMEN
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen ALİ ÖZMEN » Pzr Eyl 04, 2005 03:01 am

emegine saglık.. bunların bir cogunu anadolurock ta okumustum.. ama olmayanlarda var tesekurler.
İZManço Facebook: https://www.facebook.com/groups/1406696942947567/

İZManço YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCv4fsNLzjoYE_Im_V26bEvA

İZManço İnstagram: https://instagram.com/izmanco/

Kullanıcı avatarı
Springfield
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen Springfield » Sal Eyl 06, 2005 14:17 pm

Eyvallah..Özellikle AYI'nın hikayesi çok güzel. :geberdim:

Kullanıcı avatarı
rock114
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye
İletişim:

Mesajgönderen rock114 » Pzr Oca 15, 2006 17:27 pm

genel olarak Gülpembe ve Domates Biber Patlıcanın hikayesi bilinir..
diğer şarkıların hikayelerini de bize tekrar hatırlattığın için teşekkürler..
Para pula ihtişama aldanıp kanma dostum
İçi boş insanların bu dünyada yeri yok!..

einstein
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen einstein » Sal Oca 17, 2006 20:49 pm

bu şarkılardan ders çıkaracağımız çok şeyler var

Kullanıcı avatarı
memet59
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen memet59 » Prş May 04, 2006 19:09 pm

harlemci yazdı:

ABBAS YOLCU
Gençler için bir şarkı . Ölüm kolay ama yaşamak zor , o halde yaşarken bür şeyler yapmalı. Bir şeyler üretmeli çağrısında bulunuyor...

Resim

:alkis:

Kullanıcı avatarı
Bal_Böceği
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen Bal_Böceği » Cum May 05, 2006 09:36 am

harlemci yazdı:--------------------------------------------------------------------------------

AYI
Kimse üzerine alınmasın. 10 sene önce "Arkadaşım Eşşek" te , 20 sene önce "İşte Hendek İşte Deve" de neyi anlatmışsam, aynı şeyler var. Ben hayvanları severim. Ancak ayı dört ayaklı da olur iki ayaklıda . Eşek ve Deve iki ayak üstüne duramazlar, ayı ara sıra iki ayak üstüne kalkar.Arada nüans vardır.O zaman bir takım kuşkular doğuyur.Habire "Barış ayakta yürüyen ayılardanmı bahsediyor?" kuşkusu var. Ben bir babanın çocuklarını pikniğe götürüşünü anlatıyorum.

Yarası olan gocunur. Ben söyleyeceğimi söyledim. artık bundan bir mana çıkartılmak istenirse çıkarılır.Benim bütün şarkılarımda iki mana vardır. Bir şeyi anlatırken başka bir şey daha anlatırım. Herkes kendine göre yorumlar.

BUGÜN BAYRAM
Bunu dinleynler sözlerin ve melodinin kulakta kalıcı ve basit olması açısından daha çok çocuklara dönük olduğunu söylüyorlar. Zaten parçada da özne çocuklar ouyor. "Arkadaşım Eşşek" le çocukların fetheden benden böyle bir bestedaha beklediklerini hissediyorum. Parça neşeli geçmesi gereken bi bayramı anlatıyorsada , aslından derin bir hüzün taşıyor.Karısı ölmüş bir baba , bayram günü çocuklarını tertemiz giydiriyor, onlara kır çiçekleri toplatıyor ve yola çıkılıyor.

Gidilen yer mezarlıktır, ziyaret edilen ise artık gökyüzünde meleklerle birlikte çocukları için ağlayan anne...

YOU AND I

İki çocuğun birbirine olan aşkları anlatılıyor. Oyun oynadıkları dönemlerden beri birbiine aşık olan bu iki çocuk , sevginin sonsuz olduğunu kanıtlıyorlar.

GİBİ GİBİ

İşte "bela" bir parça . Çekingen erkekler bu parça ile kur yapacaklar beğendikleri kızlara. Bence "24 Ayar Manço" plağın lokomotif parçası "Gibi Gibi"...

LAHBURGER

işte Türkiye'nin bugünkü durumu. Bir yandan doğu kültürüyle bezenmiş lahmacuncular, öte yandan korkunç batılı Hamburgerciler , sonunda ortaya iki kültürün karışımından oluşan bir sentez Yani adıyla sanıyla "Lahburger"

]

bu yorumlar harika ne hayal edilmişse şarkılarda aynen ifade edilmiş.
Allah ım böyle büyük bir usta !!!!!

CANIM BARIŞ ABİM YA

YÜREĞE BAKIN

Kullanıcı avatarı
serk@n
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen serk@n » Cum May 05, 2006 22:41 pm

Gerçekten çok güzel sözler ALLAH RAHMET EYLESİN...

AYInın hikayesini çok komik

:) :)
Resim

serk@n adlı üyemiz, forum düzenini bozmaya yönelik davranışlarından dolayı 1 hafta mesaj yazamama cezası almıştır.

Bitiş tarihi:

Kullanıcı avatarı
ByGitar
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen ByGitar » Pzt May 22, 2006 19:18 pm

arkadasım cok saol emegine saglık bende hep bunları merak ediyordum saolasınnn devamını bekliyoruz
UNUTAMADIM SENİİİİİİİİİİİİİİİİ

mistrijah
Üst Düzey Üye
Üst Düzey Üye

Mesajgönderen mistrijah » Pzt Tem 10, 2006 04:42 am

...!
En son mistrijah tarafından Prş Tem 26, 2007 03:43 am tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
worldgive
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen worldgive » Cum Tem 14, 2006 22:26 pm

elbette bestekerin herbirinin bir yazılma nedeni var ama büyük ama ufak tefek şeyler ama barış abimizin ağzından bunları bize ilettiğin için sonsuz teşekkürler :alkis:
seni sevmek senin gibi düşünebilmekle başlar

Kullanıcı avatarı
fairground
Forum Duayeni
Forum Duayeni

Mesajgönderen fairground » Pzr Tem 16, 2006 14:05 pm

mistrijah yazdı:ne emek???
kaynak nereden????
lutfen soylesin cunku merak ettim,
ayni yazilari 5/6 yil once www.barismanco.de sayfasinda okudum...
yazani da bilirim,
her yazinin hangi dergiden alindigini soyler,
bilir cunku emek var oturdu yazdi...

kaynaklar nereden????

haklısın..
Tanrı Türkiye'yi, yönetenlerinden korusun!

mekinci
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen mekinci » Sal Tem 18, 2006 18:55 pm

Come On Şehrazat şarkısını biliyosunuzdur peki niye o şarkıda şehrazat adını kullanmış biliyomusunuz?
Son zamanlarda bi şarkıda yine aynı melodiler var dikkat ettiyseniz. Can Attila nın "Cariyeler ve Geceler" adlı parçası. Şehrazat şarkısını bilenler melodiyi duyduklarında anlamışlardır heralde aynı eser olduklarını. Bende bunun üzerine bi araştırma yaptım aslında iki şarkının da orjinalinin "Rimsky Korsakov - Scheherazzade" olduğunu öğrendim. Eski dönemlerde yazılmış bi senfoni. Herhalde bunu görünce Barış Mançu'nun niye şarkının adını come on şehrazat koyduğunu anlamışsınızdır.

Anahtar şarkısındaki anahtarın ne olduğunu biliyomusunuz peki?

cevaplarınızı bekliyorum olmazsa onu da yazarım..

Kullanıcı avatarı
gurbetcimanço
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen gurbetcimanço » Çrş Tem 19, 2006 15:17 pm

domates biber patlıcan şarkısını barış abi yasemininn penceresine konuk olduğnda anlatmıştı ama diğerlerini bilmiyodum çok teşekkürler :alkis: :alkis: :alkis:

Kullanıcı avatarı
blunish
Üst Düzey Üye
Üst Düzey Üye
İletişim:

Mesajgönderen blunish » Prş Tem 27, 2006 18:29 pm

vallahi allah razı olsun herkesten iyi yazmışsınız bunları...yoksa hep aklımı kurcalıycaktı bunlar...sağolun... :alkis:
bir insan ancak adı unutulduğunda ÖLÜR!
http://www.youtube.com/watch?v=ZFHfgDA7 ... e=related&

Kullanıcı avatarı
Zafer Uyanık
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen Zafer Uyanık » Pzt Tem 31, 2006 06:10 am

Değerli bilgilerin için çok teşekkürler. Günümüz Türkiye'sinin şarkıcıları bu bestelerin yanından bile geçemiyor, ne yazık ki :!:
YAŞAM DENEN UYKUDAN,UYANMASINI BİLEN YAR OLA!!!

Kullanıcı avatarı
gurbetcimanço
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen gurbetcimanço » Pzt Tem 31, 2006 13:12 pm

Zafer Uyanık yazdı:Değerli bilgilerin için çok teşekkürler. Günümüz Türkiye'sinin şarkıcıları bu bestelerin yanından bile geçemiyor, ne yazık ki :!:

haklısın abicim ama bazılarına göre senin dediğin kişiler sanatçı olarak nitelendiriliyo :gozyasi: