barış manço,nun saçlarının sırrı

Barış Manço ile ilgili medyada çıkan haberleri paylaşabileceğiniz, Barış Abi'mizin ve eserlerinin yeni nesile ne şekilde aktarıldığını tartışabileceğiniz medya forumumuz.

Moderatörler: barışhayranı, Mod

Kullanıcı avatarı
lokmanço
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

barış manço,nun saçlarının sırrı

Mesajgönderen lokmanço » Çrş Ağu 16, 2006 00:35 am

Barış Manço'nun saçlarının sırrı

Barış Manço ilk kez saçlarını uzattığında ne düşünmüştü acaba? Bu soruyu sormak, Manço'nun toplumsal rolünün analizine girişirken buradan başlamak zorundayız, çünkü Barış Manço deyince akla önce hep o uzun saçları gelecek.

O saçları uzattıktan sonra ne yapmış olursa olsun, onca farklı alandaki faaliyetlerine, başarılarına rağmen, Manço demek hep biraz da o uzun saçlar, teatral el kol hareketleri, giysi ve aksesuarlar demek olacak. Barış Manço'nun bunu bildiği ve istediği de düşünülebilir, çünkü imajların mevsimlik değiştiği bir alemde, o yaklaşık 40 sene aynı imajda ısrar ettiyse, bir bildiği vardı mutlaka.

Bir röportajında, 1970 yılında çıkan ve 'gürültü koparan' ilk şarkısı 'Dağlar Dağlar' için, "O benim 15'inci plağım. Daha önce almadılar plaklarımı, tipimi beğenmediler, 'ne bu saçlar' diye" diyor. Demek ki, başlangıçta işini zorlaştıran bir unsurmuş o saçlar ve tip, buna rağmen ısrar etmiş. Bu ısrarda öncü sanatçıyı, mevsimlik pop şarkıcısından ayıran, o sezgi gücünü, nosyonu görüyoruz.

Yine bir röportajında, kariyerinin başlangıç yılı olarak 1958'i veriyor ve sonra toplumsal oluşum ve dönüşümler içinde kendi yerini şöyle tarif ediyor: "50'lerden sonra dünyada çok ilahi bir değişiklik oldu. Dünyanın ekseni Avrupa'dan Amerika'ya döndü; kültür olarak da döndü. 'Beatnik'ler çıktı, ardından 'Hippie'ler çıktı, dünyanın dengesi değişti. Değişen dengeyle her tarafta pıtrak gibi birileri bitti, ben de onun Türkiye'de bitmiş versiyonuyum. Fransa'da Johnny Holiday, İngiltere'de Cliff Richard, arkadan Beatles, Türkiye'de de Barış Manço bitti. Biz dünyanın her tarafında 20. yüzyılın ikinci yarısının ortak kültürünü geliştiren kişiler olarak bittik bir yerlerde."

İşte Manço'nun, o uzun saçları, teatral giysi ve el kol hareketlerinin sırrı burada. O, bir rock yıldızının, 'farklı,' egzantrik olması gerektiğinin, şovun öneminin, dünyanın ortak müziği halini alacak rock'ın bunu gerektirdiğinin çok erken farkına varmıştı. Bu bilgi onun adeta içindeydi, gerçek, has bir yıldızda olması gerektiği gibi ve işte bu yönüyle eşsizdir Barış Manço.

Böylece yaptığı müzikle, 50'lerin sonundan başlayarak 80'lerin sonuna kadar kesintisiz olarak, '20. yüzyılın ikinci yarısının ortak kültürünü geliştiren kişilerden biri, onların Türkiye versiyonu oldu. Sadece Cliff Richards ve Johnny Holiday'e denk düşmedi yaptıkları; Manço, Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi ve belki de tek 'senfonik rock'çısıydı da. Senfonik rock'ın o dev gruplarının, Yes'in, Genesis'in, Pink Floyd'un, Türkiye'de bir izdüşümü olduysa onun sayesindedir.

Kullanıcı avatarı
samanci
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen samanci » Çrş Ağu 16, 2006 03:33 am

lokmanço kardeş çok sağol

o zaman demek ki türk rock müziği barış abimize çook şey borçlu ama nedendir ki bir kaç pop ve rock sanatçısı dışında kimse vefa göstereme di
En son samanci tarafından Çrş Ağu 16, 2006 15:45 pm tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
Zafer Uyanık
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen Zafer Uyanık » Çrş Ağu 16, 2006 10:54 am

KARDEŞİM LOKMANÇO! SENDE BARIŞ MANÇO GERÇEĞİNİ ANLAMIŞ SAYILI İNSANLARDANSIN, TEBRİK EDERİM. :alkis: DEDİKLERİNİN HEPSİNE KATILIYORUM VE EKLİYORUM: BARIŞ MANÇO AVRUPA'DA VEYA AMERİKADA DOĞMUŞ OLSAYDI ÇOK DAHA ÖNEMLİ YERLERE GELİRDİ. ÇİFTE STANDARLI VE İKİ YÜZLÜ AVRUPADA BİLE ÇOK ÖNEMLİ BAŞARILARI KAZANABİLMİŞTİR MANÇO! RAHAT UYU BARIŞ MANÇO, HEP YANIMIZDASIN...
En son Zafer Uyanık tarafından Çrş Ağu 23, 2006 12:18 pm tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
YAŞAM DENEN UYKUDAN,UYANMASINI BİLEN YAR OLA!!!

Kullanıcı avatarı
Zafer Uyanık
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen Zafer Uyanık » Çrş Ağu 16, 2006 10:54 am

KARDEŞİM LOKMANÇO! SENDE BARIŞ MANÇO GERÇEĞİNİ ANLAMIŞ SAYILI İNSANLARDANSIN, TEBRİK EDERİM. DEDİKLERİNİN HEPSİNE KATILIYORUM VE EKLİYORUM: BARIŞ MANÇO AVRUPA'DA VEYA AMERİKADA DOĞMUŞ OLSAYDI ÇOK DAHA ÖNEMLİ YERLERE GELİRDİ. ÇİFTE STANDARTLI VE İKİ YÜZLÜ AVRUPADA BİLE MÜSLÜMAN BİR TÜRK OLARAK ÇOK ÖNEMLİ BAŞARILARI KAZANABİLMİŞTİR! RAHAT UYU BARIŞ MANÇO, HEP YANIMIZDASIN...
YAŞAM DENEN UYKUDAN,UYANMASINI BİLEN YAR OLA!!!

Kullanıcı avatarı
memet59
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen memet59 » Çrş Ağu 16, 2006 12:24 pm

yazı için teşekkürler...ben uzun saçın sırlarını daha farklı olduğunu biliyordum.. :!:

Kullanıcı avatarı
eksensavaşçısı
Üst Düzey Üye
Üst Düzey Üye

Mesajgönderen eksensavaşçısı » Çrş Ağu 16, 2006 12:55 pm

''Ben gerçek bir rockerım.Bu belki dışardan pek fazla belli olmuyor ama ben ayatımı hep rock felsefesine göre yaşadım.Çok gezdim,çok gördüm,gördükerim sayesinde bilgimi artırdım,hep sordum sorguladım.Bunu defalarca söylememe rağmen beni hala pop şarkıcısı diye nitelendirenler var ben de madem öyle siz daha iyi biiyorsunuz deyip geçiyorum artık.''

BARIŞ MANÇO

Kullanıcı avatarı
samanci
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen samanci » Çrş Ağu 16, 2006 15:44 pm

eksensavaşçısı yazdı:''Ben gerçek bir rockerım.Bu belki dışardan pek fazla belli olmuyor ama ben ayatımı hep rock felsefesine göre yaşadım.Çok gezdim,çok gördüm,gördükerim sayesinde bilgimi artırdım,hep sordum sorguladım.Bunu defalarca söylememe rağmen beni hala pop şarkıcısı diye nitelendirenler var ben de madem öyle siz daha iyi biiyorsunuz deyip geçiyorum artık.''

BARIŞ MANÇO

üzgünüm barış abi yanlış yazdım üzgünüm
:oops: :oops: :oops: :oops:

Kullanıcı avatarı
eksensavaşçısı
Üst Düzey Üye
Üst Düzey Üye

Mesajgönderen eksensavaşçısı » Çrş Ağu 16, 2006 16:17 pm

Barış Manço'nun saçlarını arap sabunuyla yıkadığını söylerdi annem ben küçükken...:)

Kullanıcı avatarı
nick-the-chopper
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen nick-the-chopper » Çrş Ağu 16, 2006 20:43 pm

Teşekkürler :alkis:

Kullanıcı avatarı
efemanco
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen efemanco » Prş Ağu 17, 2006 04:13 am

yazı için teşekkürler...