Aileden gelme Barış abi hayranıyımdır.Türk Halk Müziği aşığı ve çalgıcısı(8 senedir aktif çalgıcıyım) ,amatör Anadolu Kültürü araştırmacısı ve web tasarımcısıyım.
Siteyi,Barış abinin Söyle Zalim Sultan mp3'nü ararken buldum (Yeni bilgisayar aldım 3 gün önce arşiv boş
Açıkcası bu yazıyı sitede bu konuda az çok bilgi sahibi olduğumdan ve sitede Barış abinin bu yönüne değinen 1 yazı görmediğimden objektif bir çerçevede yazıyorum. Eğer hatalarım olursa affola.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hepimizin bildiği üzere günümüzde post modern değişim birçok toplumu ve kültürü etkilemektedir.Bu durum ülkemizde son 5 sene içerisinde ağırlığı tüm vatandaşlarda hissettirmektedir
Yakınçağ kültürel tarihimize göz attığımızda post modern rüzgarlarını incelediğimizde 1960'lı yıllarda başladığını görmekteyiz.
Bu değişim öncelikle müziksel anlamda insanlara yansımış,zamanla giyime,basına,toplum psikolojisine ulaşmıştır.
Müziksel anlamda değişimin öncüleri ise Barış Manço,Cem Karaca,Fikret Kızılok,Moğollar,Cici Kızlar gibi müzisyenler olmuştur.
Objektif çerçevede bakıldığında,müzikteki post modern değişimde içlerinden sadece bir tanesinin geçmişi çağdaşlaştırdığını görmekteyiz.
O kişi Barış Manço idi.
Psikolji bilmine göre,kişinin çok sevdiği,aşığı olduğu şarkılarda şiirlerde,kendine ait ruh halleri,kültüründe mevcut olan unsurları,dünya görüşü gibi öğeleri bulmakta ve bu durum neticesinde o şarkı-şiir-hikaye vb. ile kendisiyle özdeşleştirmektedir.
Bu çerçevede Barış Manço'ya bakıldığında, yazdığı yorumladığı şarkılarda Halk Edebiyatı unsurlarını(mahlas,tecahül-ü arif,kinaye vb.) ve toplumun kültürel psikolojisini,çağdaş kültürle (ozamanlardaki adı ile pop kültürü) büyük bir ustalıkla işlemekte idi.
İşte bu durum sanatçının şarkılarının ülke çapında çok sevilmesini ve sahip olduğu kişiliğiyle de geniş kitlelere ulaşmasını sağlamaktaydı.
Barış Manço'nun şarkılarında Halk Edebiyatı'nı ve kültürel öğeleri ustalıkla kullandığına örnekler vermek gerekirse :
Söyle Zalim Sultan şarkısı :
Gül yüzünden al yanaktan
Sirma sactan bal dudaktan
Kumru gibi kacan gözden
Ince belden al topuktan
Sev dedin de sevmedim mi (Teşbih)
Baris kul sana kurban (Mahlas)
Yoktur derdine derman (Tecahül-ü Arif)
Hancerini vur sineme
Cok naz ettin zalim sultan
Öl de gayri öleyim mi (Tecahül-ü Arif)
Bugün Bayram Çocuklar şarkısı
Erken kalkin cocuklar
Giyelim en güzel giysileri
Elimizde taze kir cicekleri
Üzmeyelim bugün annemizi (Toplumdaki mevcut olan sosyo psikolojik yeti)
Dağlar Dağlar şarkısı
Daglar daglar...
Kurban olam, yol ver geçem.
Sevdigimi son bir olsun yakindan görem (Teşhis yani kişileştirme sanatı)
Bu listeyi uzatmak rahatlıkla mümkündür.Zira her çok sevilen Barış Manço şarkısında bu özellikler bulunmaktaydı.
İsterseniz olaya bir de müzikal anlamda bakalım...
Barış Manço'nun çok sevilen şarkılarının çoğu sahip olduğu alt yapı ile müzik türü olarak pop veyahutda Anadolu Rock gibi gözükmektedir.Peki gerçek durum böylemidir ?
Aslında hayır.
Örneğin Domates Biber Patlıcan şarkısı,Söyle Zalim Sultan,Dağlar Dağlar,Gül Pembe,Alla Beni Pulla Beni,Nick the Chopper,Halil İbrahim Sofrası,Arkadaşım Eşşek ,İşte Hendek İşte Deve,Süleyman,veyahut Ey Koca Topçu gibi şarkılar ritm ve müzikal anlamda türkülerin çağdaş altyapı ve uyarlanmış ritm kalıplarıyla günümüze örneği olmayan şekilde uygulanmış halidir.
(Aranızda bu fikrimi saçma bulan arkadaşlar eğer saz çalıyorsa bu şarkıları saz ile çalsınlar lütfen
Özetle Barış abinin şarkılarını dinlerken gözümüzden kaçırdığımız ancak onları bu kadar çok sevmemizin nedenleri bunlardır.
Peki günümüzde böyle bir müzikal başarı mevcut mu ?
Ben göremiyorum dostlar ya siz ?