BARIŞ MANÇO-ANADOLU KÜLTÜRÜ VE TÜRKÜLER

Barış Manço'nun eserlerini, nasıl değerlendirildiklerini ve sanatsal tüm çalışmalarını tartışabileceğiniz forum.

Moderatörler: barışhayranı, Mod

Kullanıcı avatarı
MR_EREN
Yeni Üye
Yeni Üye

BARIŞ MANÇO-ANADOLU KÜLTÜRÜ VE TÜRKÜLER

Mesajgönderen MR_EREN » Prş Eyl 21, 2006 07:15 am

Öncelikle size kendimi tanıtmak istiyorum.
Aileden gelme Barış abi hayranıyımdır.Türk Halk Müziği aşığı ve çalgıcısı(8 senedir aktif çalgıcıyım) ,amatör Anadolu Kültürü araştırmacısı ve web tasarımcısıyım.
Siteyi,Barış abinin Söyle Zalim Sultan mp3'nü ararken buldum (Yeni bilgisayar aldım 3 gün önce arşiv boş :saskin: )
Açıkcası bu yazıyı sitede bu konuda az çok bilgi sahibi olduğumdan ve sitede Barış abinin bu yönüne değinen 1 yazı görmediğimden objektif bir çerçevede yazıyorum. Eğer hatalarım olursa affola.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hepimizin bildiği üzere günümüzde post modern değişim birçok toplumu ve kültürü etkilemektedir.Bu durum ülkemizde son 5 sene içerisinde ağırlığı tüm vatandaşlarda hissettirmektedir
Yakınçağ kültürel tarihimize göz attığımızda post modern rüzgarlarını incelediğimizde 1960'lı yıllarda başladığını görmekteyiz.
Bu değişim öncelikle müziksel anlamda insanlara yansımış,zamanla giyime,basına,toplum psikolojisine ulaşmıştır.
Müziksel anlamda değişimin öncüleri ise Barış Manço,Cem Karaca,Fikret Kızılok,Moğollar,Cici Kızlar gibi müzisyenler olmuştur.
Objektif çerçevede bakıldığında,müzikteki post modern değişimde içlerinden sadece bir tanesinin geçmişi çağdaşlaştırdığını görmekteyiz.
O kişi Barış Manço idi.

Psikolji bilmine göre,kişinin çok sevdiği,aşığı olduğu şarkılarda şiirlerde,kendine ait ruh halleri,kültüründe mevcut olan unsurları,dünya görüşü gibi öğeleri bulmakta ve bu durum neticesinde o şarkı-şiir-hikaye vb. ile kendisiyle özdeşleştirmektedir.

Bu çerçevede Barış Manço'ya bakıldığında, yazdığı yorumladığı şarkılarda Halk Edebiyatı unsurlarını(mahlas,tecahül-ü arif,kinaye vb.) ve toplumun kültürel psikolojisini,çağdaş kültürle (ozamanlardaki adı ile pop kültürü) büyük bir ustalıkla işlemekte idi.
İşte bu durum sanatçının şarkılarının ülke çapında çok sevilmesini ve sahip olduğu kişiliğiyle de geniş kitlelere ulaşmasını sağlamaktaydı.

Barış Manço'nun şarkılarında Halk Edebiyatı'nı ve kültürel öğeleri ustalıkla kullandığına örnekler vermek gerekirse :
Söyle Zalim Sultan şarkısı :
Gül yüzünden al yanaktan
Sirma sactan bal dudaktan
Kumru gibi kacan gözden
Ince belden al topuktan
Sev dedin de sevmedim mi (Teşbih)

Baris kul sana kurban (Mahlas)
Yoktur derdine derman (Tecahül-ü Arif)
Hancerini vur sineme
Cok naz ettin zalim sultan
Öl de gayri öleyim mi (Tecahül-ü Arif)

Bugün Bayram Çocuklar şarkısı
Erken kalkin cocuklar
Giyelim en güzel giysileri
Elimizde taze kir cicekleri
Üzmeyelim bugün annemizi (Toplumdaki mevcut olan sosyo psikolojik yeti)

Dağlar Dağlar şarkısı
Daglar daglar...
Kurban olam, yol ver geçem.
Sevdigimi son bir olsun yakindan görem (Teşhis yani kişileştirme sanatı)

Bu listeyi uzatmak rahatlıkla mümkündür.Zira her çok sevilen Barış Manço şarkısında bu özellikler bulunmaktaydı.

İsterseniz olaya bir de müzikal anlamda bakalım...

Barış Manço'nun çok sevilen şarkılarının çoğu sahip olduğu alt yapı ile müzik türü olarak pop veyahutda Anadolu Rock gibi gözükmektedir.Peki gerçek durum böylemidir ?
Aslında hayır.

Örneğin Domates Biber Patlıcan şarkısı,Söyle Zalim Sultan,Dağlar Dağlar,Gül Pembe,Alla Beni Pulla Beni,Nick the Chopper,Halil İbrahim Sofrası,Arkadaşım Eşşek ,İşte Hendek İşte Deve,Süleyman,veyahut Ey Koca Topçu gibi şarkılar ritm ve müzikal anlamda türkülerin çağdaş altyapı ve uyarlanmış ritm kalıplarıyla günümüze örneği olmayan şekilde uygulanmış halidir.
(Aranızda bu fikrimi saçma bulan arkadaşlar eğer saz çalıyorsa bu şarkıları saz ile çalsınlar lütfen ;) .Ben Mey'de denedim gayet başarılı oldu. )

Özetle Barış abinin şarkılarını dinlerken gözümüzden kaçırdığımız ancak onları bu kadar çok sevmemizin nedenleri bunlardır.

Peki günümüzde böyle bir müzikal başarı mevcut mu ?
Ben göremiyorum dostlar ya siz ?
Resim
Adam gibi adamdı,
İnsan gibi insandı,
Sanatçı gibi sanatçıydı...

Keşke hala aramızda olsa...

ERHANBAY
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen ERHANBAY » Prş Eyl 21, 2006 19:57 pm

Sayın kardeşim,Barış Manço bu toprakların insanına gerçek anlamda rock,pop ve diğer batı müziği kalıplarını sevdiren ilk belki de tek isimdir.Çok yönlü sanatçılığın tam bir örneğidir.Bazı parçalarında klasik müzik formları da vardır(BKZ.Şehrazat şarkısı girişi)Dolayısıyla 1970 yılından beri onu izleyen biri olarak,onun belli bir kalıba sığmayacağını düşünüyorum.Çağdaş Ozanlığı,Bilge Kişiliği ve Engin Kültürü ile birleştiren başka bir Türk Sanatçı daha tanımıyorum.Saygılarımla...

Kullanıcı avatarı
fairground
Forum Duayeni
Forum Duayeni

Mesajgönderen fairground » Cum Eyl 22, 2006 15:25 pm

eren çok güzel tespitler yapmış.

bu arada şehrazatın girişi bir rus besteciye aitti sanırım yanılıyor muyum?
Tanrı Türkiye'yi, yönetenlerinden korusun!

Kullanıcı avatarı
efemanco
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen efemanco » Cum Eyl 22, 2006 15:54 pm

ERHANBAY yazdı:Sayın kardeşim,Barış Manço bu toprakların insanına gerçek anlamda rock,pop ve diğer batı müziği kalıplarını sevdiren ilk belki de tek isimdir.Çok yönlü sanatçılığın tam bir örneğidir.Bazı parçalarında klasik müzik formları da vardır(BKZ.Şehrazat şarkısı girişi)Dolayısıyla 1970 yılından beri onu izleyen biri olarak,onun belli bir kalıba sığmayacağını düşünüyorum.Çağdaş Ozanlığı,Bilge Kişiliği ve Engin Kültürü ile birleştiren başka bir Türk Sanatçı daha tanımıyorum.Saygılarımla...
:alkis: :alkis: :alkis: :alkis:
BİR GÜN GELECEK DÖNENCE BİLİYORUM...

ERHANBAY
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen ERHANBAY » Cmt Eyl 23, 2006 19:14 pm

Şehrazat şarkısındaki giriş ünlü rus besteci Korsakov a aittir.Benim belirttiğim,Sevgili Barış Manço 'nun klasik batı müziği formunu da türk halkına sunduğudur.Bestesi olduğunu söylememiştim zaten.Benim demek istediğim,tüm müzik türlerini harmanlayan bir fenomen olduğudur.Sevgili Fairground arkadaşıma bu noktayı belirtmek istedim..Saygılarımla

Kullanıcı avatarı
MR_EREN
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen MR_EREN » Pzr Eyl 24, 2006 17:13 pm

ERHANBAY yazdı:Şehrazat şarkısındaki giriş ünlü rus besteci Korsakov a aittir.Benim belirttiğim,Sevgili Barış Manço 'nun klasik batı müziği formunu da türk halkına sunduğudur.Bestesi olduğunu söylememiştim zaten.Benim demek istediğim,tüm müzik türlerini harmanlayan bir fenomen olduğudur.Sevgili Fairground arkadaşıma bu noktayı belirtmek istedim..Saygılarımla

Erhan onu ben zaten yazımda söylüyorum ki...Başlangıçta belirtiyorum rahmetli Barış abinin klasik batı müziği (batı pop müziği) formunda şarkılar yaptığını...

Ben diğer bir noktaya,yani Türk Halk Müziği öğelerinden de çokca faydalandığına,ritm kalıplarını kullandığını,ayrıca edebi sanatlarımız çok güzel şekilde şarkılarında kullandığına değiniyorum...
Resim

Adam gibi adamdı,
İnsan gibi insandı,
Sanatçı gibi sanatçıydı...

Keşke hala aramızda olsa...

BM

Mesajgönderen BM » Pzr Eyl 24, 2006 19:09 pm

Barış Manço'num yaptığı müzik tarzına Anadolu Rock denir. Türkiye'de 1967-1995 arasında Anadolu Rock yapan müzisyenler:

1- Barış Manço
2- Erkin Koray
3- Cem Karaca
4- Edip Akbayram
5- Ersen ve Dadaşlar
6- Erol Büyükburç
7- Kaygısızlar
8- Mavi Işıklar
9- Selda Bağcan
10- Cahit Berkay ve Moğollar
11- Fikret Kızılok
12- İlhan İrem
13- Üç Hürel
14- Mahzar-Fuat-Özkan
15- Mavi Işıklar
16- Ümit Besen
17- Bunalımlar
18- Mesut Aytunca ve Silüetleri
En son BM tarafından Pzt Eyl 25, 2006 18:18 pm tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
Benimyaw
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen Benimyaw » Pzt Eyl 25, 2006 10:17 am

BM yazdı:Barış Manço'num yaptığı müzik tarzına Anadolu Rock denir. Türkiye'de 1967-1995 arasında Anadolu Rock yapan müzisyenler:

1- Barış Manço
2- Erkin Koray
3- Cem Karaca
4- Edip Akbayram
5- Ersen ve Dadaşlar
6- Erol Büyükburç
7- Kaygısızlar
8- Mavi Işıklar
9- Selda Bağcan
10- Cahit Berkay ve Moğollar
11- Fikret Kızılok
12- İlhan İrem
13- Üç Hürel
14- Mahzar-Fuat-Özkan
15- Mavi Işıklar
16- Ümit Besen
17- Bunalımlar
18- Silüetler

Ümit Besen ???? Yaw bu Adam Taverna cinsi beseyler yapmiyomuydu ???
Ilhan Irem: Fantazi dalinda biraz Gitarla biseyler calmiyomuydu ???
MFÖ : Bence sadece Pop yapiyorlar ???

BM kardes kafami karistirdin dogrusu, gercektem bunlar zamaninda ANADOLUROCKMU yaptilar ???
Orda öyle birsey varki, benden Öte ,benden Ziyade......

Kullanıcı avatarı
fairground
Forum Duayeni
Forum Duayeni

Mesajgönderen fairground » Pzt Eyl 25, 2006 15:44 pm

barış manço nun müziğine isim bulmaya gerek yok.
kendisi zaten bu tanımlamayı yapmıştı:
"21. yy türk müziği"
Tanrı Türkiye'yi, yönetenlerinden korusun!