eksensavaşçısı yazdı:9 Haziran'da büyük bir keyifle Türkiye'ye dönen ekip,yaptıkları turneyle bütün gazetelere konu olmuştur.Barış Manço bir yandan yaptığı işin keyfini yaşarken bir yandan da zamanın Hürriyet Gazetesi yazarı Serdar Turgut tarafından ortaya atılan ''tarikat iddialarıyla'' karşı karşıyadır.Ve haliyle sorulmuştur kendisine ''Soka Gakkai adında bir tarikat tarafından çağrıldığınız ve bu tarikat için konserler verdiğiniz doğru mu?'' diye.O da bu soruya şöyle karşılık vermiştir:''Varsayalım ki doğru.Ben orda 46 günlük turnem boyunca tek bir Türk gazetecisine rastlamadım.''Daha sonra gideceğini söylediği Tayland'da kaç gün kalacağını sormaları üzerine de ''Valla ordaki tarikata kalmış artık'' demiştir.iyi bozmuş walla
Bu yaşadıkları hiçbir şey değildir Barış Manço'nun.Asıl üzüntüyü bir gün postacının kapısına getirdiği kolileri açınca gördüğü 17 konserin video kayıtlarını yayınlatmak için televizyonlara götürdüğü sırada ''reddedilerek'' yaşayacaktır.Ve haliyle sonradan ''Barış Manço Japonya'ya yerleşiyor.Ailesi ve 20 kişilik ekibiyle bu kararı aldı.Japonca kurslarına devam ediyorlar.1998'de yerleşecekler'' şeklinde söylentiler yayılacak,Barış Manço da bu söylentileri ''Ben hiçbir zaman Japonya'ya yerleşeceğimi söylemedim.Bu çok komik'' diyerek yalanlayacaktır.Acaba?
Sonuç olarak bu olay Barış Manço'yu giderek,her ne kadar göstermese de,göstermemeye çalışsa da daha çok üzecek ve ülkesinden soğutacaktır.''Ben bu ülkeye bir daha kaset yapmam'' gibi sözleri,değerinin bilinmediği yönündeki serzenişleri hep bunun uzantısıdır.Ama Türkiye bunları dikkate almayacak,bu önemli müzik olayını es geçecek,1990 yılındaki Türk Bayraklı konserin hala 1995 Japonya turnesinden olduğunu ve Live In Japan albümünün de o Türk bayraklı konserin kaydı olduğunu sanacak veya bu olayın ''1995'TE GERÇEKLEŞTİRİLEN BİR TURNE''değil de;1996'da,hatta 1998'de verilmiş ''büyük bir konser'' olduğunu sanacak,açtığı web sitelerinde insanları yanlış bilgilendirecek,Japonların herkese sevgi gösterdiğini söyleyecek,birçok sanatçı ve grubun ilk konser albümlerini Japonya'da yaptıklarını ileri sürecek ama dünyada Barış Manço'dan başka Japon olmayıp da Japonya'nın 16 şehrinde konser veren başka bir sanatçı olmadığını umursamayacaktır.
1999 yılında gerçekleşmesi beklenen ikinci Japonya turnesi de maalesef aynı yıl gerçekleşecek Hindistan,Çin,Azerbaycan,Türkmenistan,Kazakistan ve Tataristan turneleri gibi sanatçının ölümü nedeniyle iptal edilmiştir.Mançoloji albümünden ''Beyhude Geçti Yıllar''ın Alanya'da çekilen,büyük oğlu Doğukan ve o zamanki kız arkadaşı Iraz Gökçeören'in rol aldığı klibin çekimlerinde yönetmen Lale Manço'nun gazetecilere söylediği sözler çok acıklıdır:
''Japonya turnesi vardı...Orda mı çekelim diye düşündük.Çünkü çok anlamlı bir parçadır bu...Kısmet olmadı...Biz de burda böyle çekiyoruz işte...''
ya ben anlamıyorum ya...
Başarı neden çekilemiyor...
Hadi Barış Manço gitmiş vermiş konserini ve anlatılamaz bir başarı sağlamıştır...
bunu çekemeyen bir sanatçı olsa warya içim yanmaz!
Senin ne işine çekememek onu ey serdar turgutlumdur ne şeyse...
hadi birde burdan yak:Yayın için verdiği kasetler de geri gelmiş...
ya varya...Allah için sabırlı ve inanılmaz iyi niyetli bir adammış Barış Abi'miz ya...Muhteşem denir ya,aynen öyle...
bu arada bu bilgileri paylaştığın için çok saol kardeş...bilmediğim bir çok şeyi öğrenmemi sağladın...tekrar saol kardeşim...
turne hakkında pek bir bilgim yoktu dediiğm gibi...sadece bunları söylemek istedim...