Dünyada örneği olmayan istisnai yetenek
Doğuştan görme yetisine sahip olmayan Eşref Armağan, dünyayı tanımak için 6 yaşında resim yapmaya başladığında, bilim kitaplarını da alt üst edecek bir hayata ilk adımını attı. Parmaklarıyla dokunduğu eşyaları, önce çivilerle tahtaya çizmeye başladı, sonra da 12 yaşında kuru boya ile ilk kelebeğini yaptı. Artık dünyayı parmaklarıyla görüyor, parmaklarıyla resmediyordu.
Eşref Armağan, zamanla renk geçişleri, perspektif, gölge ve ışık oyunlarını da öğrenerek tuvaline aktardı. Resimlerindeki ileri teknik, yurtdışındaki ressamların yanı sıra bilim adamlarının da ilgisini çekmeye başladı. Öyle ki 2004 yılında Harvard Üniversitesi’ne çağrılarak, beyin ve göz taramasından geçirildi. İşte o zaman bilim adamlarını da şaşırtmayı başararak, ünlü New Scientist Dergisi’ne konu oldu. Çünkü kör insanlarda, karanlık olan beynin görme merkezi, o resim yapmaya başladığında aydınlanıyordu.
Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. John Kennedy, yakın takibe aldığı Eşref Armağan’ı “Dünyada örneği olmayan istisnai bir yetenek” olarak tanımladı. Ünü giderek yayılan Armağan’ın bu gizemli yeteneği, şimdi de Discovery Channel’da yayınlanacak bir belgesele konu oldu. Discovery Channel’in gözetiminde ‘üç kaçışlı perspektifi çizen görme engelli tek ressam’ olarak tarihe geçen Eşraf Armağan’ın bu yetisi, 1 Kasım’da yapılacak basın toplantısı ile tüm dünyaya tanıtılacak. Yaptığı kimi kabartmalı resimlerle görme engellilerin de tuvallerindeki şekilleri dokunarak anlamasını sağlayan Eşref Armağan, geçen hafta Ankara Atakule Vakıflar Bankası Salonu’nda resim sergisini açtı. Hiç kimsenin inanamadığı yetisini, her sergi açılışında kağıt üzerine doğa manzaraları yaparak mini bir gösteri ile kanıtlayan Eşref Armağan ile konuştuk...
RENKLERİ SORUP ÖĞRENİYOR
Resim yeteneğinizi nasıl keşfettiniz?
Ellerimle her şeyi detaylı bir şekilde incelerken, ‘nasıl durur, nasıl bir cisimdir’ diye devamlı ezberliyordum. Ondan sonra tahta üzerine çivilerle, ellediğim şeyleri çizmeye başladım.
Renk algısı nasıl oluştu, gölgeleri nasıl yapabiliyorsunuz peki?
Her cismi sorup öğreniyorum. Evimde kullandığım boyaları da sıraya dizdim. Ne renk kullanacaksam, bu ezberlediğim sıraya göre rengi alıyorum. Fırça kullanmıyorum. Parmaklarımla yapıyorum resimlerimi.
Kendi durumunuza göre teknik geliştirdiniz anlaşılan...
Evet. Mesela elma yapacaksam kabartma çiziyorum ki dışarı kaçırmadan boyayım. Sonra içini parmaklarımla kırmızı renkle dolduruyorum. Kuruduktan sonra başka renge başlıyorum. Bir de kabartma macunu elimle şekillendirerek yaptığım bir teknik var.
Resim eğitimi aldınız mı?
Tekniğimi kendi kendime geliştirdim. Hiçbir eğitim görmedim. İlkokul mezunuyum.
Peki, sizdeki şekil kavramı nasıl oluştu?
Parmak uçlarımla. Cisimlerin, her şeyin resimli kabartma fotoğrafları vardır. Ben onlara dokuna dokuna şekil kavramını beynime oturttum.
TÜRKİYE GEÇ KEŞFETTİ
Bilim adamları nasıl keşfetti sizi?
2004 yılında beni Harvard Üniversitesi’ne davet ettiler. Beyin ve göz taraması yaptılar. Normal gören kişiler bir şeye baktığı zaman beynin görsel merkezinde ışık yanarmış. Benim gözlerim görmediği için doğal olarak beynimdeki görme merkezi karanlıkta. Ama bir şey çizmeye başlayınca görme merkezim birdenbire aydınlanıyormuş. Bunu görünce şaşırdılar, çünkü daha önce dünyada hiç kimsede görülmemiş bendeki durum! Bu nedenle de New Scientist Dergisi’nde makale konusu oldum. Toronto Üniversitesi’nden John Kennedy pek çok makale yazdı benim hakkımda.
Yakında Discovery Channel’de çıkacaksınız...
Evet, 2 ay önce Discovery Channel, Ankara’ya gelerek 3 gün çekim yaptı. Sonra beni İtalya’ya götürdüler. Benimle ilgili daha önce araştırma yapan Prof. Dr. John Kennedy de gözlemci olarak geldi. Beni Floransa’da Filippo Brunelleschi’nin Bapistry yapıtının önüne oturttular. Elime de bu yapıtın maketini verdiler. Bunun üstten, önden ve yanından yukarıya doğru çizimini istediler. Bu yapıt, üç kaçışlı perspektif anlayışıyla yapılmış. Birinciyi çizdim kimseden ses yok, ikincisini çizdim yine kimseden ses yok! Tabii moral gidiyor bende. Tam üçüncüsünün alt kısımlarını birleştirdim ki Profesör Kennedy, ağlamaya başladı ve “Şu anda gördüğünüz şey, dünyada ilk defa burada, bu adam tarafından çizildi” dedi. Meğer ben görmeyen biri olarak üç kaçışlı perspektifi çizen ilk kişiymişim. Bu, 1 Kasım’da basın toplantısı ile İstanbul’da “Hakiki Mucize” başlığı ile açıklanacak. John Kennedy, görmez kişilerin çizgi çizmesi üzerine uzman. “30 seneden beri araştırma yapıyorum. Böyle bir yeteneğin çıkacağına hep inanıyordum. Boşuna değilmiş emeklerim” diye benim resim yeteneğimden övünç duyuyor.
Ressam, Bakan Atilla Koç mağduru
Dünya bilim adamlarının incelemeye aldığı ressam Eşref Armağan, kendi ülkesinde hak ettiği saygı ve desteği görmüyor. Defalarca ABD, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda gibi ülkelere çağrılarak sergi açan Armağan, geçen yıl Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç tarafından işten çıkarılmış. Armağan, bakanlıkta kütüphane görevlisi olarak çalışırken, rahatsızlığı nedeniyle bir dönem işe gidemeyince Atilla Koç’un gazabına uğramış. Batıkent’te yaşayan ressam, şimdi geçim kaynağı olmadığı için güç durumda!
Zekirdek.com'dan alıntıdır
DAHASI http://www.esrefarmagan.com/paintings-tr.html KENDİ İNTERNET ADRESİNDE...BEN BAKTIM ŞAŞILACAK DERECEDE GÜZEL RESİMLER VAR.