Mayıs Günleri Birbirlerine Benzemez
Sevgili Dostlarım;
ABD işçi sendikaları 1884’teki yıllık kongrelerinde, iş gününün 8 saate sınırlı olmasını kararlaştırıp bunu patronlara kabul ettirtmek için kendilerine 2 yıl tanıdılar. Amerika’da o zamanlar bir çok işveren için “malî yıl” 1 Mayıs günü başladığından, sendikalar da eyleme başlamak için 1 Mayıs’ı seçtiler. 2 yıllık baskı sonunda da, 1 Mayıs 1886 günü, 200000 kadar işçi 8 saatlik mesaiye hak kazandı. Patronları bu isteğe uymayan diğer fabrika işçileri de genel greve gitmeye karar verip 2 gün gibi kısa bir sürede 350000 kadar işçi Amerika çapında eyleme gitti. 3 Mayıs günü Chicago’daki McCormick Harvester fabrikasının gösteri yapan 3 işçisi öldürüldü. 4 Mayıs günü yapılan protesto yürüyüşünün ardından gece, Haymarket meydanında 200 kadar işçi, bir o kadar polisle karşı karşıya geldi. Tam o sırada polislerin önünde patlayan bir bomba 15 polisin ölümüne neden oldu. Bugüne kadar o bombayı kimin ve ne amaçla patlattığı öğrenilemediği halde anarşist diye tanımlanan 3 sendikacı yaşam boyu hapis cezasına çarptırılırken, 5 arkadaşları da, elde hiç bir delil olmamasına karşın, 11 Kasım 1886 günü asılarak idam edildiler. Onlardan birinin, Augustin Spies’in, Chicago’nun Waldheim mezarlığındaki taşı üstünde son sözleri ölümsüzleşti: gün gelecek sessizliğimiz bugün boğduğunuz seslerimizden çok daha güçlü olacak!... Bu mezartaşı yazısı bana 6 Mayıs 1972’de yaşamlarını yitiren Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’dan kalan şu sözleri çağrıştırdı: “İnsanlar doğar, büyür, yaşar, ölürler. Önemli olan çok yaşamak değil, yaşadığı süre içinde fazla şeyler yapabilmektir.”
http://www.tacmahal.org/yazar.php?id=650
Mayıs Günleri-Savaş Manço
Moderatörler: barışhayranı, Mod
arkadaşlar gerçekten değer vermediği anlamına bile gelecek bu davranışları benide şaşırttı..
belki işlerin yoğunluğundan ilgilenmemiştir diye düşündüp (pozitif düşünmek istemiyor değilim) bu duşuncelerimizi bilmesini istiyorum mail yoluyla duşuncelerimi yansıtıyorum ben..
karşılığı gelmezse....
gelmeyince ne yapcamıza karar veririz.
en azından bakış açımız değişir.
belki işlerin yoğunluğundan ilgilenmemiştir diye düşündüp (pozitif düşünmek istemiyor değilim) bu duşuncelerimizi bilmesini istiyorum mail yoluyla duşuncelerimi yansıtıyorum ben..
karşılığı gelmezse....
serk@n adlı üyemiz, forum düzenini bozmaya yönelik davranışlarından dolayı 1 hafta mesaj yazamama cezası almıştır.
Bitiş tarihi:
- bigbossman
- Üst Düzey Üye

serk@n yazdı:arkadaşlar gerçekten değer vermediği anlamına bile gelecek bu davranışları benide şaşırttı..
karşılığı gelmezse....
arkadaşlar bunları paylaşmam belki savş abiye haksızlık olacak ama bana attığı mesajda" burdaki işlerimnin yoğunluğu nedeniyle fazla yazı yazamıyorum " demişti...lütfen anlayış gösterelim..ve elinden geldiğince size de cevap verecektir bundan kuşkunuz olmasın....
çok uzaktayım...ama kalbim sizinle....