Michael Showun Röportajı

Barış Manço ile ilgili medyada çıkan haberleri paylaşabileceğiniz, Barış Abi'mizin ve eserlerinin yeni nesile ne şekilde aktarıldığını tartışabileceğiniz medya forumumuz.

Moderatörler: barışhayranı, Mod

Kullanıcı avatarı
Petek Gök
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye
Mesajlar: 278
Kayıt: Prş Eyl 14, 2006 15:46 pm
Konum: Ankara

Michael Showun Röportajı

Mesajgönderen Petek Gök » Pzr Ağu 12, 2007 12:03 pm

O belki şimdi aramızda değil , ama şarkıları hala kulaklarımda , çalışkanlığı örnek kişiliği yediden yetmişe herkezin sevgilisi Barış Manço ile aramızdan ayrılmadan önce Michael Show’A konuk olan BarışManço ile gerçekleştirdiğimiz röportajı onun ölümsüz anısına yayınlıyoruz.

* * Barış Manço adı ile kitleler ilk ne zaman tanıştı ?

Ben 1956 da ilk kez kendi adımı bir basın yayın organında gördüm onun yanında Barış Manço ve Kafadarlar yazılıydı.O dönemde benimle beraber aynı sahneyi paylaşan arkadaşlarım bugün o hala varlar .Kafadarlarla başladığım gurup müziğine hep devam ettim.Ben hemen hemen hiç tek başıma sahneye çıkmadım , müziğin bir gurup işi olduğuna inanmıştım , onun için adım ilk baştan beri hep çalıştığım guruplarla anıldı.

* * Kitleler ilk olarak hangi şarkı ile tanıdı Barış Manço’yu ?

Benim çok 45’liğim vardır ama Dağlar Dağlar benim süreli olarak yaptığım 10.uncu kırk beşlikti ama şöyle diyebilirim ki bu şarkı beni kitlelere tanıtan ilk 45’liğimdir.

* * Barış Manço müziğini nasıl tanımlıyor ?

Benim yaptığım müzik gerçek anlamda pop müziği değil , hiç bir zaman pop müziği yapmadım,daha çok etnik özellikleri olan bir rock müziği yaptık biz,zaten bugün acısından dönüp bakarsan o, otuz beş kırk seneye bugün ayakta kalanlar hep etnik kökenli müzik yaptıkları için ayakta kalmayı başarmışlardı..

* * Kol Düğmeleri sizin en çok sevilen şarkılarınızdan bir tanesi , bu şarkının bir hikayesi var mı?

Michael benim her şarkımın bir hikayesi vardır.benim hikayesi olmayan bastem yoktur.
200 bestemin 200 hikayesi vardır. Kol Düğmeleri yaşı otuz beş üstünde olan bir şarkıdır.

1962 versiyonu galiba hiç bir yerde bulunmuyor.1967 yılında kaygısızlar ile yaptığımız bir versiyonu var o yıllarda ben bunu yaptığımda daha 17 - 18 yaşlarında bir delikanlıydım.
O zamanın 19 yaşı bugününü 19 yaşı gibi değildi tabii ki ;bugün aynı duygular 15-16 yaşların da hatta daha da öncesinden başlıyor gençlerimizde.Biz o gençlik yıllarımızda nedense kendimizden daha büyük bayanlara karşı ilgimiz vardı, kazara karşı cinsten bir cins-i latif hanımefendi bize gülümseyince biz balta olurduk İşte böyle bir durumda İstanbul ilimizde sarışın bir afetin bana bakacağı tuttu , balta olmuştum tabii ki. Kadıncağız bana evladım sen daha küçüksün daha üniversite var , okulun var demişti bana . Ben yurt dışına çıkarken hava alanına gelip bana bir çift kol düğmesi vermişti.Sonrası malum Kol Düğmeleri.....

* * Sizi takip eden arkanızdan gelen gençlere önerileriniz nedir ?

Ben hiç kimseye fikir vermek hakkını kendimde görmüyorum , bir şeyler edinmek isteyen yaptıklarıma baksın onlar ortada ,öneri verirsem sadece bildiklerimi aktarırım ve hocalık görevimi yaparım, bunun sonucunda etraf bir sürü küçük Barış Manço’larla dolar.
Ben bunu istemiyorum.


* * Barış Manço’nun bestelerini başkalarından dinledik peki bunun neden sayısı az ?

Biliyormusun kimse benden beste istemedi.Nazan o dönemlerde istemişti, Ayşegül’de aynı şekilde istedi bende verdim , başkada isteyen olmadı. Ha tabii ki buda her isteyene de beste veriyorum anlamına gelmesin.Zaten zor beste yapan bir insanım ben ağır çalışıyorum, onun için kaplumbağa diyorum ya kendime , kaplumbağa gibi çalışıyorum ben ağır ağır,

* * Yeni bestelerinizi eleştirenler var bu konuda ki düşünceniz nedir ?

Mozart’ı şimdi mezarından çıkartıp yaptığın şey çok güzeldi şimdi bir tane daha yapsana demek gibi bir şey bu ,olmaz ki bir tane daha dağlar dağlar yapmak çok kolay,ben on tane daha “Dağlar Dağlar” yaparım bu kez on tane “Dağlar Dağlar” yaptı kendini çok tekrarladı derler. Bu bir müzisyen için bir tuzaktır.

* * Yılların müzisyeni Barış Manço şu anda hangi duygusal atmosfer içinde ?

Ben şimdi görevini yapan bir insanın sahip olduğu bir gurur içinde çok doğru bir yerde olduğumu hissediyorum.Birinci misyon insana sevgi vermektir,sevgiyi müzikle,şarkı ile verebilirsin, birinci görevin sevgiyi insanlara ulaştırmaktır,bu ulaştığı sürece şarkılarını dinlemek , öğrenip söyleyebilmek için çalışır insanlar.
Biliyormusun , ben bu şekilde benim şarkılarımı söylemek için Türkçe öğrenen Hollanda’lılar biliyorum, İsveç’liler tanıyorum,sonuçta önemli olan insanlara sevgiyi iletmek benim birinci görevim bu,tabii ki buda insanlara gönül yolu ile direk kalplerine ulaşmak biçiminde olmalıdır,işte benim esas misyonum bu.......

Kullanıcı avatarı
jonturk_emre
İHRAÇ EDİLMİŞTİR
Mesajlar: 1467
Kayıt: Cum Mar 23, 2007 22:50 pm
Konum: İstanbul

Mesajgönderen jonturk_emre » Pzr Ağu 12, 2007 13:46 pm

Paylaşım için teşekkürler
Emre başkaya

Kullanıcı avatarı
mevlut
Üst Düzey Üye
Üst Düzey Üye
Mesajlar: 172
Kayıt: Sal Şub 06, 2007 15:31 pm
Konum: Bİ ORDAN Bİ BURDAN

Mesajgönderen mevlut » Pzr Ağu 12, 2007 13:55 pm

BEN İLK DEFA OKUDUM COK GUZEL KONULARA DEGINILMIS . PAYLASTIGIN ICIN TESEKKURLER
barısdostu

Kullanıcı avatarı
efemanco
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye
Mesajlar: 3776
Kayıt: Çrş Haz 29, 2005 17:43 pm
Konum: DÖNENCENİN DÖNECEĞİ YERDEN(TÜRKİYEDEN)

Mesajgönderen efemanco » Pzr Ağu 12, 2007 18:28 pm

SÜPER AND SÜPER... :alkis: :alkis: :alkis:
BİR GÜN GELECEK DÖNENCE BİLİYORUM...

Kullanıcı avatarı
fairground
Forum Duayeni
Forum Duayeni
Mesajlar: 571
Kayıt: Pzr Oca 04, 2004 00:58 am
Konum: istanbul

Mesajgönderen fairground » Pzr Ağu 12, 2007 21:03 pm

yeni bestelerini eleştirenlere (ben de dahilim) de cevap vermiş :)
Tanrı Türkiye'yi, yönetenlerinden korusun!