ROCKUN İKİ BABASI:barış abi ve erkin koray

Seviyeyi düşürmemek ve bölünmelere yol açabilecek siyasi, dini, spor/futbol konularının konuşulmaması kaydıyla, her türlü konunun konuşulabileceği serbest forumumuz.

Moderatörler: barışhayranı, Mod

Kullanıcı avatarı
sameth
Profesyonel
Profesyonel
İletişim:

ROCKUN İKİ BABASI:barış abi ve erkin koray

Mesajgönderen sameth » Çrş Ara 13, 2006 01:05 am

Aşağı yukarı aynı yıllarda müziğe başladılar. Erkin Koray ve Ritimcileri, Alman Lisesi’nde ortalığı çalkalarken, Barış Manço ve Harmoniler, Galatasaray Lisesi’nde konserler veriyor, her iki topluluğun ünü kısa sürede okul dışına yayılıyordu. Rock’n’roll Türkiye’ye yeni girmişti ve her iki genç bu türün en iyileri arasında anılıyordu. İlk bestelerini aynı dönemlerde ürettiler. Sözler, dönemin koşullarına uyum sağlamak için İngilizce’ydi. Erkin Koray, annesine hitaben “I’m Sorry Mamma”yı söylüyor, Barış Manço “Dream Girl”ü seslendiriyordu. Sonrasında Türkçe besteler yapmaya başladılar. Erkin Koray “Meçhul”le Altın Mikrofon’da yarışırken, Barış Manço ilk ‘hit’lerini çıkarmaya başlamıştı: “Kol Düğmeleri”, “Seher Vakti”... Aynı zamanlarda türkülere ilgi duydular. Anadolu-pop adı daha ortalarda yokken Erkin Koray konserlerinde “Çiçek Dağı” çalıyor, Barış Manço “Çıt Çıt Çedene”yi twist şeklinde yorumluyordu. Her ikisi de lise sonrasında Avrupa’ya gitti, orada ‘yeni’ müzik akımlarını tanıdı. Türkiye’ye döndükten sonra, aynı kulvarda, farklı çizgilerde yürüyen iki rakip oldular sonra. Ancak bu rekabet hiçbir zaman ‘benim şarkım seninkinden iyi’ şekline dönüşmedi. Hep yanyanaydılar, ama hiç biraraya gelmediler. Şarkıları her zaman farklıydı: Manço, atasözlerinden derlediği ‘didaktik’ şarkılar yaparken Erkin Koray “Şaşkın”, “Estarabim”, “Fesupanallah” gibi (kimilerince ‘manasız’) şarkılar üretiyor, değişik motifler kullanıyordu şarkılarında. Yine de her ikisinin ortak özelliği, bu toprakların müziğini hiç göz ardı etmemeleriydi...

“Dağlar Dağlar” ‘popüler batı müziği’nin Türkiye seyrinde bir dönüm noktasıydı. “Kızları da Alın Askere” de... ‘80 sonrasında, daha önce tatlı bir rekabet içinde oldukları Cem Karaca zorunlu olarak Almanya’ya gitti, Fikret Kızılok kendi içine döndü. Aynı yıllarda, Barış Manço, bir yandan “Arkadaşım Eşek”, “Bugün Bayram”, “Ayı” gibi çocuklara yönelik şarkılar yaparken diğer yandan da “Ali Yazar Veli Bozar”, “Nane Limon Kabuğu”, “Lahburger” gibi didaktik şarkılarını artırıyordu. Erkin Koray, Barış Manço’nun “Arkadaşım Eşek”inden yıllar sonra, ‘şirin mi şirin bir köpeği’ anlattığı “Topik”i yaptı ama çocuklar ilgilenmedi. “Çöpçüler”, “İlla ki”, “Gaddar” budönemin en büyük ‘hit’leriydi; hala süregelen Erkin Koray konserlerinin en beklenen şarkıları aynı zamanda. Barış Manço, Kurtalan Ekspres ile yıllar süren bir birliktelik içindeydi: Şarkıları birlikte oluşturdular. “Dönence” ve “Gülpembe” gibi iki büyük ‘hit’ Kurtalan Ekspres elemanlarının bestesiydi. Barış Manço, ‘90’ların başında, dönemin koşullarına uyup tamamen elektronik bir albüm yaptıysa da Kurtalan Ekspres’i hiç bırakmadı; o saçlı-sakallı adamlar Barış Manço konserlerinin vazgeçilmez elemanlarıydı. Erkin Koray ise hiçbir zaman bir topluluğa bağlı çalışmadı. Süper Grup, Yeraltı Dörtlüsü, Ter gibi toplulukların ömrü hep kısa oldu. ‘80’lerde bir ara Kramp’la birleşti, olmadı. Bir toplulukla verdiği son konserde ben de vardım: Bas gitarda Ahmet Güvenç, davulda Sedat Avcı eşlik ediyordu ve Erkin Koray sahnede bir dev gibiydi. Sonraki yıllarda Korg i3’ün arkasına sığındı, disketlerden gelen ritmlere gitarıyla eşlik etti ama o son konserdeki ihtişamlı görüntüsünü hiçbir zaman yakalayamadı. Barış Manço ise sahnede hep bir devdi. Çocukluğumda izlediğim ilk konserinde de öyleydi, sonrakilerde de... Her iki sanatçı da uzun yıllar siyasete bulaşmadı. Yıllar sonra, ‘90’larda Erkin Koray alenen DYP’ye destek verdi, Barış Manço aynı partinin Kadıköy Belediye başkanlığı için önerdiği isim oldu; ancak adaylığının açıklandığı toplantının üzerinden bir hafta bile geçmeden adaylıktan çekildiğini açıkladı. Kimi zaman ‘birşeylere’ karşı çıktılarsa da hiçbir zaman aktif siyasetin içinde olmadılar. Bu yüzden toplumun her kesimine hitap edebildiler. Müziklerini bozmadılar; en fazla çağın gelişimlerine ayak uydurdular. Kimi zaman kendilerinin gerisine düştüler ama hiçbir zaman tepki görmediler. Konserleri hep doldu, albümleri hep sattı, şarkıları hep dinlendi. Ancak hiçbir zaman birbirlerine üstünlük taslamadılar. Barış Manço son yıllarında kendini televizyon programcılığına kaptırsa da hep üretti. Ölümü ani oldu; cenazesi bir ‘halk kahramanı’ gibi kaldırıldı. Erkin Koray hala çalıyor, hala söylüyor, üretimini azaltsa da hala müzik dünyasının en içinde ve hala büyük!

Onlar, rock camiasının ‘Barış abi’si ve ‘Erkin baba’sı... Hep öyle kalacaklar
artık yokum sağlıcakla kalın

Kullanıcı avatarı
turkerr
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen turkerr » Çrş Ara 13, 2006 01:11 am

barış cem gitti erkin baba kaldı ömrü uzun olsun
KAYGISIZDA OLSA TÜRKER DERTLİDİR

Kullanıcı avatarı
efemanco
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen efemanco » Çrş Ara 13, 2006 14:43 pm

AMİN
BİR GÜN GELECEK DÖNENCE BİLİYORUM...

Kullanıcı avatarı
astronom
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Mesajgönderen astronom » Pzr Ara 17, 2006 13:24 pm

erkin babadan sonra bir tek haluk baba kaldı :alkis:
ikisine de uzun ömürler diliyorum
"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak!.."

drfth
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen drfth » Çrş Ara 20, 2006 23:22 pm

barış abiye erkin koray'ın şu şarkısını armağan ediyorum:

sen yoksun diye

Yine bulutlar seyrini unutmuş
Semaya baksana matem mi tutmuş
Gökte ne ay var, ne de bir yıldız
Her taraf karanlık ve de ıssız
Sen yoksun diye,sen yoksun diye
Her gün ağlıyorum
Sen yoksun diye
Esen rüzgarın kesilmiş nefesi
Çoşkun dalgaların çıkmıyor sesi
Bu ne sessizlik,bu ne durgunluk
Doğan güneşe bak rengi soluk
Sen yoksun diye...

Kullanıcı avatarı
astronom
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Mesajgönderen astronom » Cmt Ara 23, 2006 19:48 pm

arkadaşlar CEM KARACA yı unutmayalım
"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak!.."

Kullanıcı avatarı
kadir 2023
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen kadir 2023 » Cmt Ara 23, 2006 22:39 pm

yerleri dolmaz iki büyük isim va tabiki cem karaca...
......müzik forumu bu konu için daha uygun ....
YA NASİP.....
YA KISMET.....

Kullanıcı avatarı
sameth
Profesyonel
Profesyonel
İletişim:

Mesajgönderen sameth » Cmt Ara 23, 2006 23:28 pm

kadir 2023 yazdı:yerleri dolmaz iki büyük isim va tabiki cem karaca...

haklısın kadir abii nerelerdesin yav bayağı yoktun

Kullanıcı avatarı
kadir 2023
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen kadir 2023 » Pzr Ara 24, 2006 16:10 pm

sameth yazdı:

nasıl olsun hemşo yaaaa...arşivimde eksik olan kaset ve plaklarımı toplamaya çalışıyorum...eski kaset al sat koleksiyon yap vs...zaman bulamıyom pek...barış abinin ölüm yıl dönümünde istanbula gitmek istiyorum ama bakalım hemşo zaman ne gösterecek...
YA NASİP.....
YA KISMET.....

Kullanıcı avatarı
sameth
Profesyonel
Profesyonel
İletişim:

Mesajgönderen sameth » Pzr Ara 24, 2006 21:23 pm

kadir 2023 yazdı:
sameth yazdı:

nasıl olsun hemşo yaaaa...arşivimde eksik olan kaset ve plaklarımı toplamaya çalışıyorum...eski kaset al sat koleksiyon yap vs...zaman bulamıyom pek...barış abinin ölüm yıl dönümünde istanbula gitmek istiyorum ama bakalım hemşo zaman ne gösterecek...

imşallah gidersin kadir abi ksımetse bende gelirim seninle barış abinin mezarına gideriz

Kullanıcı avatarı
sameth
Profesyonel
Profesyonel
İletişim:

Mesajgönderen sameth » Pzr Ara 24, 2006 21:35 pm

kadir 2023 yazdı:
sameth yazdı:

imşallah gidersin kadir abi ksımetse bende gelirim seninle barış abinin mezarına gideriz

Kullanıcı avatarı
kadir 2023
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen kadir 2023 » Pzr Ara 24, 2006 21:36 pm

kısmet dostum inşallah...hem maddi durum hemde iş hayatı vs vs durum uygun olursa neden olmasın... :)
YA NASİP.....
YA KISMET.....

Kullanıcı avatarı
worldgive
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen worldgive » Sal Ara 26, 2006 23:50 pm

erkin korayıda cem karacayıda ve tabii barış mançoyuda hayatta kimseye değişmem müzik anlamında tabi
seni sevmek senin gibi düşünebilmekle başlar

Kullanıcı avatarı
serkanurli
Gelişen Üye
Gelişen Üye

Mesajgönderen serkanurli » Prş Ara 28, 2006 12:45 pm

abı bunu bıde anası var o da SEBNEM FERAH :geberdim: