güneş tutulması

Seviyeyi düşürmemek ve bölünmelere yol açabilecek siyasi, dini, spor/futbol konularının konuşulmaması kaydıyla, her türlü konunun konuşulabileceği serbest forumumuz.

Moderatörler: barışhayranı, Mod

chileklisyrup
Profesyonel
Profesyonel

güneş tutulması

Mesajgönderen chileklisyrup » Prş Mar 30, 2006 10:21 am

arkadaşlar dün side plajındaydım mükemmel bir olayı şahit oldum tabiki güneş tutulmasından bahsediyorum...biz güneşi incelerken plajdaki 100lerce turistten biri arkaya bakmamızı söyledi arkada ise çok daha hoş bi manzarayla karşılaştık dünyamıza çarpan meteorlar kırmızı bir nokta şeklinde aşağı kıvrılıyordu gökyüzünden tek kelimeyle nefisti herşey çok isterdim burdaki herkesinde bu nefis olaya şahit olmasını....

TUTULMA NASIL OLUR

Ay, Güneş'ten yaklaşık 400 kere daha küçük, fakat bize Güneş'ten 400 kere daha yakın olduğu için, gökyüzünde ikisi de aynı büyüklükte gözükür. Güneş tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ile meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın "yeniay" safhasında olması gerekir. Diğer bir deyişle Güneş, Ay ve Dünya aynı doğrultuda olmalıdır.

Tam, halkalı ve parçalı olmak üzere üç tip güneş tutulması var. Eğer tutulma anında Ay, Dünya'ya yeteri kadar yakınsa, görünen çapı Güneş'in görünen çapından büyük olur, Güneş diskinin tamamı örtülür ve "tam tutulma" meydana gelir. Aksi takdirde Güneş diskinin tamamı örtülmez, diskin sadece iç kısmı örtülür ve bir halkalı tutulma oluşur. Bazen de Ay ve Güneş'in konumları öyledir ki, Ay, Güneş diskinin ancak bir kısmını örter. Bu durumda da "parçalı tutulma" meydana gelir. Tam Güneş tutulması diğer tutulma türlerine göre çok daha önemli. Çünkü tam tutulmada Güneş'in tamamı Ay tarafından birkaç dakika için örtüldüğünden, bu sırada yapılacak gözlemlerden yıldızımızın dış atmosfer tabakaları hakkında önemli bilgiler elde edilir
TELESKOPLU TURİSTLER

Dünyada güneş tutulması Brezilya'nın doğusunda güneşin doğuşuyla başlayacak. Atlas Okyanusu boyunca ilerleyecek olan tutulma, Gana'dan Afrika kıtasına çıkacak, Nijerya ve Libya boyunca Büyük Sahra üzerinden geçerek Akdeniz'e girecek. Saatte 3 bin 250 kilometre hızla Ordu'ya kadar 165 kilometre genişliğindeki hat üzerinden geçip Karadeniz'e geçecek olan tutulma, Hazar Denizi'nden Kazakistana'a, oradan da Moğalistan'a ulaşıp gün batımında sona erecek.

Tutulma için başta Japonya, Malezya ve Güney Kore olmak üzere pek çok ülkeden Türkiye 'ye çok sayıda turist geldi. Uygun yerlere teleskoplar yerleştirildi, belediyeler izleme alanları oluşturdu....
it is time to pHesttivale..

anbal
Üst Düzey Üye
Üst Düzey Üye

Mesajgönderen anbal » Prş Mar 30, 2006 12:47 pm

gercekten cok muhtesem bı doga olayıydı hocalar bıle dersı bırakıp seyrettı. bılgılendırme ıcın saol
_MeSuT_

chileklisyrup
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen chileklisyrup » Prş Mar 30, 2006 14:28 pm

daha ilginci yüzyıllar öncesindeki tutulmalarda insanlar korkup saklanırmış. güneşten daha ayrıntılı bilgisi olanlar lütfen iletin bana

Kullanıcı avatarı
Spasm
Üst Düzey Üye
Üst Düzey Üye

Mesajgönderen Spasm » Prş Mar 30, 2006 15:57 pm

ben sana anlatırım hayatım :D
Resim

Zekii , Çevik Ve Ahlaksız....

Kullanıcı avatarı
memet59
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen memet59 » Prş Mar 30, 2006 18:21 pm

anbal yazdı:gercekten cok muhtesem bı doga olayıydı hocalar bıle dersı bırakıp seyrettı. bılgılendırme ıcın saol

hayatın en önemli olayı gerçekleşiyor bizde ders işliyorduk.....

artık 70 yaşında çocuklarıma anlatırım....

teşekkürler memet59

Kullanıcı avatarı
jackal_
Üst Düzey Üye
Üst Düzey Üye

Mesajgönderen jackal_ » Cum Mar 31, 2006 00:53 am

yaw ne diyorsun güzeş bi tutuldu bizde tutulduk kaldık öyle bişey yapamadık :D :D :P tokat attımda zor geldim kendime, yaw dedim güzeş ay tutulduysan bizi niyye tutuyon be kardeşim dedimde dinletemedim :cinnet:
<b>Çocukluğumdan beri tek hayranım</b>

EDDAA
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen EDDAA » Cum Mar 31, 2006 16:54 pm

ARKADAŞLAR HAKKETTEN YA BİZİM HOCAMIZ, SİZİNKİ DERSİ BIRAKIP İZLEMİŞ, BİZİMKİ İŞİ İYCE ABARTIP SINIFI TORLADI TOPLADI AŞAĞI İNDİRDİ(İDARENİN AZARINA RAĞMEN) TABİ BİZDE DÜNDEN RAZI...SİZE TAVSİYE BİZ DİSKETLE İZLEDİK.hani disketin üzerindeki oynayan bi yer var ya,içindeki siyah kağıtla izledik.muhteşemdi heranı belliydi bununla....

Kullanıcı avatarı
rock114
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye
İletişim:

Mesajgönderen rock114 » Cum Mar 31, 2006 19:58 pm

memet59 yazdı:
anbal yazdı:gercekten cok muhtesem bı doga olayıydı hocalar bıle dersı bırakıp seyrettı. bılgılendırme ıcın saol

biz de maalesef..
Para pula ihtişama aldanıp kanma dostum
İçi boş insanların bu dünyada yeri yok!..

Kullanıcı avatarı
kadir 2023
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen kadir 2023 » Cum Mar 31, 2006 21:17 pm

ak114 yazdı:
memet59 yazdı:

biz de maalesef..
BENDE İŞİ BIRAKTIM İZLEDİM...
ASLINDA TAM TUTULMA BEKLEMİYORDUM...BİRAZDA ŞAŞIRDIM... :saskin:

o anda siz ne düşündünüz bilmem ama ben platonik aşkımla beraber izleseydim keşke dedim. :( ...biraz hayal kurdum nesse...
YA NASİP.....
YA KISMET.....

fokudu
Gelişen Üye
Gelişen Üye

Mesajgönderen fokudu » Cum Mar 31, 2006 23:55 pm

memet59 yazdı:

teşekkürler memet59

hayatta okadar cok önemli olaylar oluyor ki bu aralarinda cok sonuk kalir
mesela evlenmek , cocuk sahibi olmak ........
belki size gok sacma gelebilir ama bence hayatin en onemli olayi nefes alip verme.
sizce... ;)

Kullanıcı avatarı
kadir 2023
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen kadir 2023 » Cmt Nis 01, 2006 14:07 pm

fokudu yazdı:
memet59 yazdı:

teşekkürler memet59

hayatta okadar cok önemli olaylar oluyor ki bu aralarinda cok sonuk kalir
mesela evlenmek , cocuk sahibi olmak ........
belki size gok sacma gelebilir ama bence hayatin en onemli olayi nefes alip verme.
sizce... ;)
tabiki herşeyin başı sağlık...
YA NASİP.....
YA KISMET.....

chileklisyrup
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen chileklisyrup » Cmt Nis 01, 2006 20:03 pm

arkadaşlar gece rüyamda görerek ikinci kez şahit oldum bu olaya çok etkilenmiş olmalıyım.... :sapka: