TDK Başkanı: Tarkan Rahmetli Barış Manço gibi

Barış Manço ile ilgili medyada çıkan haberleri paylaşabileceğiniz, Barış Abi'mizin ve eserlerinin yeni nesile ne şekilde aktarıldığını tartışabileceğiniz medya forumumuz.

Moderatörler: barışhayranı, Mod

Kullanıcı avatarı
onxGS
Profesyonel
Profesyonel

TDK Başkanı: Tarkan Rahmetli Barış Manço gibi

Mesajgönderen onxGS » Sal Oca 08, 2008 01:53 am

Son albümü Metamorfoz’da 44 deyim ve atasözü kullanarak rekor kıran Tarkan’a Türk Dil Kurumu’ndan tebrik mesajı geldi. Başkan Akalın, “Manço da atasözlerimize ve deyimlerimize sıkça yer verirdi. Tarkan’ı kutlarım, daha önce de Kıraç’ı kutlamıştım” dedi.

NTVMSNBC’nin sorularını yanıtlayan TDK Başkanı Akalın, Tarkan’a teşekkür etme nedenlerini şu sözlerle açıkladı:

TARKAN’A BİR YAZI İLE TAKDİRLERİMİZİ İLETTİK
Son albümünde deyimlerimizi ve atasözlerimizi sıkça kullandığı için de Tarkan’a bir yazı ile takdirlerimizi ilettik. Çünkü her alanda olduğu gibi müzik dilinde de yozlaşma ve yabancılaşma dikkat çekici bir boyuta ulaşmıştı. Parçalarda son derece kısır bir söz varlığı, kaba dil dikkatimizi çekiyordu. Daha önceleri rahmetli Barış Manço parçalarında atasözlerimize ve deyimlerimize sıkça yer verirdi. O günlerde Barış Manço’nun şarkılarında kullandığı atasözleri ve deyimler çocukların, gençlerin dilinden düşmezdi. Şimdi de Tarkan’ın yeni şarkılarında atasözlerimizi ve deyimlerimizi kullanması çok sevindirici. Son yıllarda müzik dilinde yaşadığımız olumsuzluk karşısında Tarkan’ın yeni parçalarında atasözlerimize ve deyimlerimize yer vermesi, bu zenginliğin müzik diline yansıyan yeni örnekleri olması bakımından da sevindiricidir.
TDK Başkanı Akalın, piyasaya çıkan albümleri, kitapları yakından izlemeye çalıştıklarını ve takdirlerini farklı yöntemlerle ilettiklerini belirtti:

KIRAÇ’ DA DUYARLI
Türkçe’nin yozlaştırılmış, yabancılaştırılmış bir biçimde kullanılması karşısında eleştirilerde bulunan kurumumuz, doğru, güzel ve örnek Türkçe kullanımını da takdirle karşılamaktadır. Kurum olarak piyasaya çıkan albümleri, kitapları yakından izlemeye çalışıyoruz. Çünkü genç kuşakların dilini televizyon dizileriyle birlikte müzik dili de büyük ölçüde etkiliyor. Eleştirilerimizi de, takdirlerimizi de kamuoyuyla paylaşıyoruz. Eleştirilerimizi ve takdirlerimizi çoğunlukla yazıyla iletiyoruz. Kimi zaman da Kurum Başkanı olarak bizzat telefon açıp dile getiriyorum. Geçmişte de Kıraç’ı Türkçe konusundaki duyarlılığı dolayısıyla kutlamıştım.

Akalın, geçmişte de popüler müzik yabancı dille söylenirken Fecri Ebcioğlu, Sezen Cumhur Önal, Erol Büyükburç, Cem Karaca, Barış Manço gibi sanatçıların Türkçe’nin en güzel örneklerini verdiklerini söyledi:

TÜRKÇE’NİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNİ VERMİŞLERDİ
“Ne yazık ki son yıllarda atasözlerimizin ve deyimlerimizin giderek daha az kullanıldığını görüyoruz. Kullanılmayan her deyim ve atasözü unutulmaya, sonra da yok olmaya mahkûmdur. Yok olan her atasözü ve deyim, kültürümüzden bir büyük parçayı da koparıp götürmektedir. Bu bakımdan sanatçılarımızın yeni şarkılarında atasözlerimize ve deyimlerimize yer vermesi, söz varlığımızın bu zenginliklerinin yaşatılmasına ve genç kuşaklara aktarılmasına katkıda bulunacaktır. Geçmişte popüler müzik yabancı dille söylenirken Fecri Ebcioğlu, Sezen Cumhur Önal, Erol Büyükburç, Cem Karaca, Barış Manço gibi sanatçılarımız bu müzik türünde de Türkçe’nin en güzel örneklerini vermişlerdi.”

kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/432001.asp

not: sizden ricam başlığı Tarkan Barış Manço'nun tırnağı bile olamaz, saygısızlık! falan tarzında şeylerle çok doldurmayın lütfen. ki, Tarkan Barış Abimiz tarafından da zamanında övülmüş bir isimdi.

Saygılar...
Galatasaray,İstanbul

Kullanıcı avatarı
fairground
Forum Duayeni
Forum Duayeni

Mesajgönderen fairground » Prş Oca 10, 2008 00:10 am

bu paylaşımda güzel olan barış manço nun adının tekrar anılmasıdır.

Not: Yazılan nota binaen bu kadar yazacağım.

Kullanıcı avatarı
jonturk_emre
İHRAÇ EDİLMİŞTİR

Mesajgönderen jonturk_emre » Prş Oca 10, 2008 00:16 am

tarkan'a zaten kimsenin lafı olamaz kendisi Türkiye'de megastar.Her yaptığı konuşuluyor ve işinide bana göre iyi yapıyor.Bu albümünde bayağı deyimlere yer vermiş bence iyi olmuş.Sıkılmıştık urfalı,naneli,hadi'li şarkılardan...
Emre başkaya

Kullanıcı avatarı
süper üye
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen süper üye » Prş Oca 10, 2008 22:29 pm

Tarkan gerçekten yaptığı işleri tam anlamıyla yapan biridir..Yaptıkları her zaman olumludur,pek magazin olaylarına çıkmaz,severim yani Tarkan'ı. :)

ogulcan

Mesajgönderen ogulcan » Pzt Oca 21, 2008 16:02 pm

tarkan gerçekten işini olağanüstü yapıyor...barışhanın yutubda tarkan barışmanço görüşme videosu olacaktı..

Kullanıcı avatarı
taskin
Gelişen Üye
Gelişen Üye
İletişim:

Mesajgönderen taskin » Çrş Tem 16, 2008 21:57 pm

[size=18][color=black]Tarkan'ı barış Manço'ya benzetmek kadar gülünç bir şey daha olabilir mi? Albümünün adına "Metamorfoz" veren birini Barış Manço ile karşılaştırmak bence çok talihsizce olur. Tarkan'ın Türkçeye verbilecek bir şeyi olamaz kanımca. Her şeyden önce biraz mutevazı olmayı öğrenmeli. [/color][/size]

Kullanıcı avatarı
mirze
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen mirze » Prş Tem 17, 2008 14:56 pm

dostum Tarkan Baris abiye yetisemez,o dogru,ama cok guzek bir sarkici kabul etmek gerek.onun cok buyuk hayran kitlesi var ve bence degerli bir sanatci.hem muzik hem de Turkce icin.Azerbaycanda en cok sevilen sarkicilardan biri o.

Kullanıcı avatarı
rapin_kizi__
Rekortmen Üye
Rekortmen Üye
İletişim:

Mesajgönderen rapin_kizi__ » Prş Tem 17, 2008 15:00 pm

jonturk_emre yazdı:tarkan'a zaten kimsenin lafı olamaz kendisi Türkiye'de megastar.Her yaptığı konuşuluyor ve işinide bana göre iyi yapıyor.Bu albümünde bayağı deyimlere yer vermiş bence iyi olmuş.Sıkılmıştık urfalı,naneli,hadi'li şarkılardan...
KöR OlmUŞ bEyİnLErDE aĞ yapMıŞ ÖrüMCEğİM

Kullanıcı avatarı
fairground
Forum Duayeni
Forum Duayeni

Mesajgönderen fairground » Prş Tem 17, 2008 18:57 pm

manço'yu benim (bizler) için değerli yapan unsurlar var.
bir de tarkan'a bakıyorum. neyse neyse ben sadece manço'ya bakayım, onlar kimlere isterse baksınlar.
Tanrı Türkiye'yi, yönetenlerinden korusun!

Kullanıcı avatarı
taskin
Gelişen Üye
Gelişen Üye
İletişim:

Mesajgönderen taskin » Cum Tem 18, 2008 01:43 am

Bir soru sormak istiyorum. Tarkan acaba neden Barış Manço'nun "Adam olmuş çocuk" köşesine katılmadı? Onu hiç göremedim. Acaba katıldı da ben mi bilmiyorum? Yoksa Tarkanın şarkıları herkesin ağzındayken ve Tarkan yükselişteyken Barış Manço mu onu davet etmemişti programına?
Tabiki o zamanların pek çok genç sesini davet eden Barış Manço, "...seni gidi fındık kıraaaan.." diyen çocukların bol bol izlediği ve üstadın kendisinin de takdir ettiği Tarkan'ı kanımca davet etmişti; ama Tarkan katılmadı programına. Bunun böyle olduğunu bilemiyorum tabii; yalnız kestiriyorum. Çünkü Barış Manço; programlarına davet edilmesine rağmen katılmayan Tarkan'a ağır eleştiriler ve hakaretler yönelten İbrahim Tatlıses, Mehmet Ali Erbil vb. gibi basitleşmeyerek bundan hiç bahsetmedi bile. Olgunluk abidesi Barış Manço... Belki de bu yazımı okusa kızardı bana Barış Manço; ama beni affetsin. Haksızlık etmek istemiyorum ama Tarkan'ı nereden tutsam dökülüyor. Barış Manço'yu halkın gözünde eşsiz kılan en önemli özelliklerinden birisi: " Ben davet edildiğim her yere giderim. Simitçiler kongresine bile giderim..." şeklindeki cümlesi olsa gerek. Gerçekten 7'den 77'ye idi.

Kullanıcı avatarı
kulahmet
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen kulahmet » Cum Tem 18, 2008 07:22 am

taskin yazdı:Bir soru sormak istiyorum. Tarkan acaba neden Barış Manço'nun "Adam olmuş çocuk" köşesine katılmadı? Onu hiç göremedim. Acaba katıldı da ben mi bilmiyorum? Yoksa Tarkanın şarkıları herkesin ağzındayken ve Tarkan yükselişteyken Barış Manço mu onu davet etmemişti programına?
Tabiki o zamanların pek çok genç sesini davet eden Barış Manço, "...seni gidi fındık kıraaaan.." diyen çocukların bol bol izlediği ve üstadın kendisinin de takdir ettiği Tarkan'ı kanımca davet etmişti; ama Tarkan katılmadı programına. Bunun böyle olduğunu bilemiyorum tabii; yalnız kestiriyorum. Çünkü Barış Manço; programlarına davet edilmesine rağmen katılmayan Tarkan'a ağır eleştiriler ve hakaretler yönelten İbrahim Tatlıses, Mehmet Ali Erbil vb. gibi basitleşmeyerek bundan hiç bahsetmedi bile. Olgunluk abidesi Barış Manço... Belki de bu yazımı okusa kızardı bana Barış Manço; ama beni affetsin. Haksızlık etmek istemiyorum ama Tarkan'ı nereden tutsam dökülüyor. Barış Manço'yu halkın gözünde eşsiz kılan en önemli özelliklerinden birisi: " Ben davet edildiğim her yere giderim. Simitçiler kongresine bile giderim..." şeklindeki cümlesi olsa gerek. Gerçekten 7'den 77'ye idi.

ama tarkan 4*21 doludizgine katıldı...youtube'ta var...

Kullanıcı avatarı
DERSİMLİ
İHRAÇ EDİLMİŞTİR

Mesajgönderen DERSİMLİ » Cum Tem 18, 2008 21:47 pm

Ya Tarkan vs gibiler bu tür kendi çıkarları açısından bu yönde ilerleme kaydediyor.Ama sevgili Barış Manço yaşarken yaşatarak güzel ve akıcı dil anlatımıyla bizlerin gönüllerinde var...
Bide biliyomusunuzki Manço'ya bu tür yaptığı hiç çalışma adına bir plaket ve bir tebrik kartının bile verilemediğini ne kadar acı ya.......

Kullanıcı avatarı
manco halil
Profesyonel
Profesyonel

ss

Mesajgönderen manco halil » Cmt Tem 19, 2008 10:55 am

barış mançonun hatırlanması çok güzel tarkan hakkında yorum yapmak istemıyorum..sevgı ve barışla ..
halil

Kullanıcı avatarı
worldgive
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen worldgive » Pzt Tem 21, 2008 15:09 pm

umarım tarkanın amacıda kültürümüzü dilimizi yaşatmaktır,barış abimizi saygıyla anıyorum o bitane,gerisi hikaye..
seni sevmek senin gibi düşünebilmekle başlar

Kullanıcı avatarı
com
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen com » Sal Kas 18, 2008 09:21 am

METAMORFOZDA HANGI DEYIMLER VAR KI? PEK HATIRLAYAMADIM :hayallah: