Baris Manco Eser Hirsizi Olabilir mi?

Barış Manço'nun eserlerini, nasıl değerlendirildiklerini ve sanatsal tüm çalışmalarını tartışabileceğiniz forum.

Moderatörler: barışhayranı, Mod

herackles
Yeni Üye
Yeni Üye

Baris Manco Eser Hirsizi Olabilir mi?

Mesajgönderen herackles » Cum Oca 12, 2007 14:32 pm

Merhaba Arkadaslar,
Forumda bu ve benzeri tartismalari gordugum icin MESAM ile gorusmek ve sizi bilgilendirmek istedim.Ornegin daha onceki tartismalarda "Daglar Daglar" in MESAM`da kaydi olmadigi soylenmis.Hatta bazi arkadaslar konu hakkinda gerekli bilgilere sahip olmadan Baris Abiyi eser hirsizligi ile suclamislar.
Asagida MESAM Avukati Zeynep Hanim tarafindan bana gonderilen 2 aciklamayi bilgilerinize sunuyorum.Sanirim bu cevaplarla konu bir daha acilmamak uzere kapanmis olur ve bu tarz hos omayan dusuncelerle zihnimizi mesgul edip Baris Abinin mirasina olan guvenimizde suphelere yer birakmayiz.

Ilk E-postama Gelen Cevap:

Adı "DAĞLAR DAĞLAR", ilk satırı "Ellerimle Büyüttüğüm" olan eserin sözleri ve bestesi veri tabanımızda Mehmet Barış MANÇO ( Barış MANÇO) adına kayıtlı bulunmaktadır. Ancak merhum Barış MANÇO varisleri MESAM üyesi değildir.

Bunun uzerine kendisine soyle bir e-posta daha attim;

Cok tesekkurler Zeynep Hanim,
Benim kafamin karistigi nokta "mesam veritabani" nda yaptigim aramalarda Eser Taskiran bu eserin aranjoru olarak gozukurken Baris Manco aramalarda cikmiyor.Bildigim kadariyla Baris Manco bu eseri yazdiginda Eser Bey 17 yaslarinda oluyor :)
Acaba bu eserin bu sekilde kaydediliyor olmasinin sebebi nedir? Cunku Baris Manco`nun Daglar Daglar 45`liginde de aranjman kendisine aitti.Yoksa bu duzenleme Baris Manco`nun vefatindan sonra cikan Mancoloji albumu ile mi ilgili olarak yapildi?
Benzer durum "iste hendek iste deve" adli parcada da ayni.Mancoloji albumundeki tum parcalarda aranjman Eser Bey iken, bestecinin adi aramalarda cikmamakta.

Zeynep Hahnimin cevabi;

Müzik eserlerinin Mesam veri tabanına kaydı üyemiz olan eser sahiplerinin eserlerin kendilerine ait olduğunu beyan ettikleri eser bildirim formuna dayanılarak veya albümleri piyasaya sunan yapımcıların eser beyanlarına göre olmaktadır. Web sayfamızda otomatik olarak üyelerimizin eserlerinin kaydı yer almaktadır. Yani Mesam üyesi olmayan eser sahiplerinin eserlerini web sayfamızda bulma şansınız yoktur. Eser Bey Mesam üyesidir. Dolayısıyla bestecisi, söz yazarı veya aranjörü olduğu eserler otomatik olarak web sayfamızda da yer almaktadır. Web sayfamız veri tabanımızı okumaktadır. Barış MANÇO' nun mirasçıları temsilcisi olarak eşi Birliğimize üye olmuş ancak 2002 yılında istifa etmiştir. Bu sebeple de üyemiz olmadığından eserleri web sayfamızda görünememektedir.

Saygılarımızla,

Av. Zeynep ÖZKAN
Üye İlişkileri Birim Sorumlusu

ogulcan

Mesajgönderen ogulcan » Cum Oca 12, 2007 22:42 pm

seni bu tartısmalara nokta koyduğun için tebrik ediorum...sitenin linkni yazar mısınız tam olarak

herackles
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen herackles » Çrş Oca 17, 2007 01:05 am

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği;

http://www.mesam.org.tr/

sevgiler & saygılar

Kullanıcı avatarı
com
Profesyonel
Profesyonel

Mesajgönderen com » Pzt Oca 22, 2007 22:43 pm

ne demek bu? eserin sahibi olmak icin ille mesam uyesi olmak mi gerekirmish?
:kizgin:

Kullanıcı avatarı
baris_onsel
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye

Mesajgönderen baris_onsel » Sal Oca 23, 2007 15:35 pm

herackles kardeş çok teşekkürler...emeğine sağlık bizi bu konud bilgilendirdiğin için... :alkis: :alkis: