Arkadaşlar adamlar oturmuş,üşenmemiş bir varsayım ortaya atmışlar.Şöyleki 13 yıl sonra bilgisayarlar 54GHZ işlemci hızına ulaşıp,o değeri aşamayacaklar.Bilmiyorum ben onların yalancısıyım.
Bilgisayar geliştiricileri daha hızlı bilgisayar yapmak için çabalarken, işlemcilerin fiziksel hız sınırı en büyük engel olarak görülüyor. İşlemcilerin, 13 yıl sonra ve yaklaşık 54 GHZ hızda fiziksel sınıra ulaşacağını öngörüyorlar.
A.A muhabirinin derlediği bilgileri göre, Uluslararası Yarıiletken
Teknolojileri Grubu, 2018 yılında işlemcilerin fiziksel olarak sınıra
dayanacağını ve 54 GHZ (Giga Hertz) tıkanacağını öngörüyor.
İşlemci hızları, elektronların iki atom arasında gidip gelme
hızıyla doğru orantılı. Mesafe her geçen yıl kısalacak ve 13 yıl sonra
elektronun hareket imkanı kalmayacak.
Uzmanlar, manyetikbant teknolojisinden sonra icat edilen CD'lerin
(Compact Disk) veri teknolojilerine kazandırdığı performansın, nano
teknolojiler ile bilgisayar hızı anlamında da önemli performans
sağlayacağını düşünüyor. Teknolojinin hangi boyutlara ulaşacağını ise
zaman ve para gösterecek.
Teknoloji geliştiricileri, fiziksel sınıra gelecek hızlı bir
işlemci yerine, aynı işlemciden bir kaç tane yanyana kullanarak hızı
artırma planları yapıyor.
Uluslararası Yarıiletken Teknolojileri Grubu'nun öngördüğü işlemci
hızları, yıllara göre ortalama şöyle artış gösterecek;
YIL HIZ/GHZ
---- ---
2005: 5,2
2006: 6,7
2007: 9,2
2008: 10,9
2009: 12,3
2010: 15
2011: 17,3
2012: 20,6
2013: 22,9
2014: 27
2015: 33
2016: 39
2017: 45
2018: 54
http://www.aofkampus.com/forum/viewtopic.php?t=973
bilgisayarlarda fiziksel hız sınırı 13 yıl sonra
Moderatörler: barışhayranı, Mod
- bahadirari
- Forum Duayeni

- mitran
- Forum Duayeni

- Konum: Öyle bir yerdenim ki; yaprak döker bir yanım, bir yanım bahar bahçe
aşarlar abi merak etme insanoğlunda bu azim olduktan sonra...
bill gates de bir zamanlar bilmem kaç MB harddisk insanlar için yetecekte artacak demiş ama günümüzde 10larca gb harddisk çoğumuza yetmiyor. aynı şekilde birkaç kişinin böyle bundan ötesi olmaz dedikleri şeyler varmış. insanlara o günkü şartlarla daha ötesi yapılamaz gibi geliyor ama geleceğin ve teknolojinin ne getireceği asla bilinemez bence
bill gates de bir zamanlar bilmem kaç MB harddisk insanlar için yetecekte artacak demiş ama günümüzde 10larca gb harddisk çoğumuza yetmiyor. aynı şekilde birkaç kişinin böyle bundan ötesi olmaz dedikleri şeyler varmış. insanlara o günkü şartlarla daha ötesi yapılamaz gibi geliyor ama geleceğin ve teknolojinin ne getireceği asla bilinemez bence
- bahadirari
- Forum Duayeni

Onemli bir konuya deginmissin. 10 - 20 yil icinde elektronik ve bilgisayar endustrisinde baya degisiklikler yasanacak gibi geliyor bana da. Bunun en onemli sebeplerinden birisi de Moore Kanunun sona ermesi ya da fiziksel olarak sona ulasmis olmasidir.
Moore kanunu bir cipteki transistor sayisinin her sene ikiye katlanmasini ongorur ki 1965 yilindan beri boyle olmustur. Fakat 10 - 20 yil icinde bu kanun fiiziksel sinirlardan dolayi devam edemeyecek (Bunu Moore kendisi de ifade etti) Sorunu cozmek icin yeni alternatifler uretiyorlar cipleri buyutmek gibi.
Sonucta ben de sizin gibi dusunuyorum. Bu sinirlamalar olsa da bilim ve teknoloji ivmelenerek gelismeye devam edecek bence.
http://www.intel.com/technology/silicon ... /index.htm
Moore kanunu bir cipteki transistor sayisinin her sene ikiye katlanmasini ongorur ki 1965 yilindan beri boyle olmustur. Fakat 10 - 20 yil icinde bu kanun fiiziksel sinirlardan dolayi devam edemeyecek (Bunu Moore kendisi de ifade etti) Sorunu cozmek icin yeni alternatifler uretiyorlar cipleri buyutmek gibi.
Sonucta ben de sizin gibi dusunuyorum. Bu sinirlamalar olsa da bilim ve teknoloji ivmelenerek gelismeye devam edecek bence.
http://www.intel.com/technology/silicon ... /index.htm
- nehir taşçı
- Demirbaş Üye