Barış Manço'nun Hayat Hikayesi

1960'lı Yıllar: Üniversite ve 45'likler
Barış Manço ve ikinci grubu "Harmoniler"in ilk 45'likleri Grafson Plak etiketiyle 1962 yılında yayınlandı. Manço, liseden mezun olduktan sonra üniversite hayatına yurt dışında devam etmek isteyince grup dağıldı.

Barış Manço, Eylül 1963'te Belçika Kraliyet Akademisi'nde yüksek öğrenim görmek için Türkiye'den ayrıldı. Belçika'ya gitmeden önce bir kamyonla Fransa'nın başkenti Paris'e giderek daha önce temas kurduğu ünlü Fransız şarkıcı Henri Salvador'la bir araya geldi. Henri Salvador, Barış Manço'nun Fransızcasını yetersiz buldu. Fransa'daki bu temasları başarıyla sonuçlanmayan Manço, Belçika'daki abisi Savaş Manço'nun yanına gitti. Belçika Kraliyet Akademisi'nde resim, grafik ve iç mimarlık eğitimi görürken bir yandan da garsonluk, otomobil bakıcılığı gibi işlerde çalıştı. Bu sırada Belçikalı şair André Soulac ile tanıştı. Soulac sayesinde Fransızcasını ilerletti ve yaptığı besteleri değerlendirme imkanı buldu. Soulac, Barış Manço'nun pek çok bestesine söz yazarlığı yaptı.



1964'te müzik hayatına devam etmek isteyen Manço, Rigolo adlı plak şirketiyle anlaşarak "Jacques Danjean Orkestrası" ile birlikte çalışmaya başladı. Twist'ten Rock and Roll'a dönen Barış Manço'nun kayıt şartları da bu gelişmeyle iyileşmiş oldu. Eylül ayında dört şarkılık Fransızca iki plak çıkardı. Bu plaklarda "Baby Sitter", "Quelle Peste", "Jenny Jenny" ve "Un Auire Amour Que Toi" adlı şarkıları yer aldı. Plakların başarılı olmasının ardından Fransız radyosunda yayınlanan "Salut les copins" adlı pop müzik içerikli bir programa konuk oldu. Söz konusu plaklar Türkiye'ye geldiğinde radyocular Barış Manço'yu Fransız bir sanatçı olarak düşünüp yayınlamaya başladılar.

12 Ocak 1965'te Fransa'nın başkenti Paris'te dünyaca ünlü ve en eski konser salonu olma özelliğini taşıyan Olympia'da Salvatore Adamo ve France Gall'den önce sahne aldı. Burada Fransızca ve İngilizce şarkılarını seslendirdi. Manço'nun sahne performansı, daha önce kendisini yetersiz bulan Henri Salvador tarafından tebrik edildi. Aynı yıl Liege'de "Golden Rollers" adlı bir grupla konser verdi.

1966'da bir festivalde "The Folk 4" grubu ile Türk müziğinden örnekler sergileyerek pek çok çevrenin dikkatini çekti. Ancak Fransız müziğinde etkili bir başka müzisyenin Barış Manço'nun Fransız aksanını beğenmediği için onun plağının çalınmasını yasaklaması Barış Manço'yu derinden etkiledi ve bu gelişme onun Avrupa kariyerini sona erdirme kararı almasına neden oldu. Manço bu kararı aldığı dönemde "L'Alba" adlı bir grup, Barış Manço ve André Soulac tarafından yazılan ilk parçayı seslendirdi.

1966 yılında Olympia'daki konser esnasında "vahşi kedi" anlamına gelen "Les Mistigris" adlı Belçikalı grupla tanıştı ve onlarla birlikte çalmaya başladı. Grupla birlikte Fransa, Belçika, Çekoslovakya, Almanya ve İsveç'te konserler verdi. Sahibinin Sesi adlı plak şirketiyle anlaşan Manço, Les Mistigris ile birlikte 1966 yılında "Il Arrivera / Une Fille" ve "Aman Avcı Vurma Beni / Bien Fait Pour Toi" adlı 45'likleri çıkardı.

1967 yılında Hollanda'da bir kaza geçiren Barış Manço, bu kazayı hafif sıyrıklarla atlatmayı başardı. Dudağında bir yarık meydana geldiği için bıyık bırakmaya başladı.

1967 yazında Les Mistigris grubuyla Türkiye'ye gelen Manço, As Kulüp'te bir konser verdi. Manço'nun Les Mistigris ile birlikte yaptığı son kayıtlar, yıl sonuna doğru bir plakta toplanarak piyasaya sürüldü. Bu plakta daha sonra "Kol Düğmeleri" olarak adlandırılacak olan ve Manço'nun ilk Türkçe bestesi olma özelliğini taşıyan "Bizim Gibi"nin yanı sıra, Big Boss Man, Seher Vakti, Good Golly Miss Molly adlı şarkılar yer aldı. Ancakvize problemleri ve yasal sorunlarla uğraştıkları için Barış Manço ve Les Mistigris'in yolları ayrıldı. Barış Manço ve Les Mistigris bu dönemde Türkiye'deki ilk psychedelic rock şarkılarına imza attılar.

1968 yılında "Kaygısızlar" grubuyla çalışmaya başlayan Barış Manço'nun yolu böylece, daha sonra MFÖ olarak tanınacak olan genç gitaristler Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in yanı sıra baterist Ali Serdar ve bas gitarist Mithat Danışan'la kesişmiş oldu. Barış Manço'nun Kaygısızlar grubuyla bir araya gelmesi üzerine İngilizce şarkılar eski halleriyle bırakılmak üzere Türkçe eserler Kaygısızlar eşliğinde yeniden kaydedildi. Barış Manço'nun Sayan Plak'tan çıkardığı ilk plakta, daha önce "Bizim Gibi" adıyla kaydedilen şarkı, bu kez "Kol Düğmeleri" adıyla yayınlandı ve büyük ilgi gördü.



Barış Manço'nun üniversite hayatının Belçika'da devam etmesi nedeniyle grup yaz aylarında bir araya gelebiliyor ve bu birlikteliklerden yeni plaklar ortaya çıkıyordu. Manço, psychedelic tınıların içerisine serpiştirdiği doğu müziğiyle kendine özgü bir "Doğu-Batı" sentezi oluşturmaya başladı. Belli aralıklarla yeni eserlere imza atan Manço, hem Anadolu temalarına hem de doğu motiflerine dokunuyordu.

1969 yılında Kaygısızlar grubu ile birlikte hazırladığı "Ağlama Değmez Hayat" 45'liği, 50.000'in üzerinde satış yaptı. Bu başarı, Barış Manço'ya ilk altın plağını kazandırdı.

Manço, 1969 yılının Haziran ayında Belçika Kraliyet Akademisi'ni birincilikle bitirdi ve İstanbul'a Belçikalı sevgilisi ile birlikte dönüş yaptı. Barış Manço için artık yepyeni bir hayat başlıyordu...





1970'li Yıllar: Artık Bir Star
1970 yılının Kasım ayında, Dağlar Dağlar adlı plağını yayınladı. 700.000'den fazla satan Dağlar Dağlar'la birlikte o artık bir stardı. Dağlar Dağlar, Manço'ya Platin Plak Ödülü'nü kazandırdı.

Devamı »